Ciasto z musem jabłkowym ze słoika
Ciasto z musem jabłkowym ze słoika to prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na jesienny deser dla całej rodziny. Mus jabłkowy z cynamonem pod słodką kruszonką sprawi, że cała blacha zniknie w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto z musem jabłkowym ze słoika.
Ciasto z musem jabłkowym ze słoika na kruchym spodzie i pod kruszonką to ciasto niezawodne, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Podane na ciepło z gałką lodów waniliowych smakuje nieziemsko. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, a piękny zapach jabłek z cynamonem uwalnia się już podczas pieczenia.
Kruche ciasto przygotujesz w dosłownie kilka minut. Pamiętaj, że ciasto przed pieczeniem musi odpocząć w lodówce przez godzinę. Do ciasta z musem jabłkowym ze słoika możesz dodać również migdały lub rodzynki. Wymieszaj je z musem i wyłóż na blachę.
Mus jabłkowy przygotuj wcześniej. Prażone jabłka w słoiku zachowają swoją świeżość przez wiele miesięcy i są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż gotowy mus ze słoika z marketu.
Przepis na ciasto z musem jabłkowym ze słoika
Składniki na prostokątną blachę o wymiarach 30 x 40 cm:
1500 g musu jabłkowego (4-5 słoików)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru białego
opakowanie cukru wanilinowego
jajko
250 g masła
500 g mąki tortowej typ 450
łyżeczka cynamonu
Jak przygotować ciasto z musem jabłkowym ze słoika?
Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do większej miski, dodaj jajko, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i miękkie masło, następnie dokładnie wymieszaj ręką do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Wyrób z niej dwie kule o podobnych wymiarach, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Mus jabłkowy przełóż do garnka, wsyp łyżeczkę cynamonu, dokładnie wymieszaj i delikatnie podgotuj, aż jabłka uzyskają korzenny, cynamonowy smak.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki. Jedną kulę rozwałkuj i przełóż do blachy, aby utworzyła spód, następnie przełóż mus jabłkowy, a na wierzch pokrusz pozostałą część ciasta.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 50 minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego.