Smakosze.pl
Ciasto z musem jabłkowym ze słoika

canva/natalyadanko

Ciasto z musem jabłkowym ze słoika

13 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto z musem jabłkowym ze słoika to prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na jesienny deser dla całej rodziny. Mus jabłkowy z cynamonem pod słodką kruszonką sprawi, że cała blacha zniknie w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto z musem jabłkowym ze słoika.

Ciasto z musem jabłkowym ze słoika na kruchym spodzie i pod kruszonką to ciasto niezawodne, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Podane na ciepło z gałką lodów waniliowych smakuje nieziemsko. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, a piękny zapach jabłek z cynamonem uwalnia się już podczas pieczenia.

Kruche ciasto przygotujesz w dosłownie kilka minut. Pamiętaj, że ciasto przed pieczeniem musi odpocząć w lodówce przez godzinę. Do ciasta z musem jabłkowym ze słoika możesz dodać również migdały lub rodzynki. Wymieszaj je z musem i wyłóż na blachę.

Mus jabłkowy przygotuj wcześniej. Prażone jabłka w słoiku zachowają swoją świeżość przez wiele miesięcy i są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż gotowy mus ze słoika z marketu.

Przepis na ciasto z musem jabłkowym ze słoika

Składniki na prostokątną blachę o wymiarach 30 x 40 cm:

  • 1500 g musu jabłkowego (4-5 słoików)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g cukru białego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • jajko

  • 250 g masła

  • 500 g mąki tortowej typ 450

  • łyżeczka cynamonu

Jak przygotować ciasto z musem jabłkowym ze słoika?

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do większej miski, dodaj jajko, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i miękkie masło, następnie dokładnie wymieszaj ręką do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Wyrób z niej dwie kule o podobnych wymiarach, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Mus jabłkowy przełóż do garnka, wsyp łyżeczkę cynamonu, dokładnie wymieszaj i delikatnie podgotuj, aż jabłka uzyskają korzenny, cynamonowy smak.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki. Jedną kulę rozwałkuj i przełóż do blachy, aby utworzyła spód, następnie przełóż mus jabłkowy, a na wierzch pokrusz pozostałą część ciasta.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 50 minut. Podawaj na ciepło.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >