Wyjątkowe ciasto kubuś - gratka dla dużych i małych
Szukasz pomysłu na delikatne, lekkie i mocno owocowe ciasto, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Zrób wszystkim słodką niespodziankę i przygotuj ciasto kubuś na puszystym biszkopcie. Poznaj przepis na mocno pomarańczowe, słodkie i orzeźwiające ciasto kubuś.
Ciasto kubuś to jedno z tych ciast, za którymi szaleją i dzieci i dorośli. Delikatny, puszysty biszkopt z gęstą masą pomarańczową i pianką śmietanowo- pomarańczową to genialne połączenie. Ciasto wykończone jest galaretką pomarańczową i udekorowane plastrami pomarańczy.
Ciasto swoją nazwę zawdzięcza znanym, gęstym sokom dla dzieci. Mocno owocowy, pomarańczowy sok sprawdzi się doskonale do przygotowania masy do ciasta. Piankę natomiast przygotujesz z kremówki i galaretek. Pamiętaj, aby galaretki były zupełnie zimne, kiedy dodasz je do śmietanki, w przeciwnym wypadku zważysz krem.
Biszkopt z 5 jajek jest delikatny, ale bardzo puszysty, dodaj do niego cukier wanilinowy, a będzie miał doskonały smak. Biszkoptu nie wyjmuj z piekarnika zaraz po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Ciasto wyjmij dopiero po 30 minutach chłodzenia w nagrzanym piecu.
Ciasto kubuś to doskonałe ciasto chłodną, zimową porą, kiedy nie mamy dostępu do słodkich, świeżych owoców, jak truskawki, czy maliny. W czerwcu natomiast koniecznie upiecz biszkopt z truskawkami i galaretką , jest idealny w upalne dni.
Przepis na ciasto kubuś
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24x40 cm):
-
170 g mąki tortowej
-
220 g cukru
-
80 g mąki ziemniaczanej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
opakowane cukru wanilinowego
-
5 jaj
Składniki na masę pomarańczową:
-
900 ml gęstego soku pomarańczowego z owocami, np. Kubuś
-
3 budynie śmietankowe z cukrem
Składniki na piankę pomarańczowo- śmietanową:
-
500 ml śmietany 36%
-
2 galaretki pomarańczowe
-
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-
2 galaretki pomarańczowe
-
pomarańcze do dekoracji
Jak zrobić ciasto kubuś?
Na początku zrób biszkopt: białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier wanilinowy, cukier i miksuj, następnie dodawaj po 1 żółtku i wymieszaj. Do masy dodaj przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką.
Biszkopt wlej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz 25 minut. Po upieczeniu zostaw biszkopt w piekarniku na 15 minut, następnie uchyl drzwi i zostaw na kolejne 15 minut, aby ciasto nie opadło.
Biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia. Przygotuj masę pomarańczową: sok wymieszaj z budyniami w proszku i gotuj na małym ogniu, aż budyń całkowicie się rozpuści i zagęści masę, odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj masę śmietanową: galaretki rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw do całkowitego przestygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, następnie wlej zimne galaretki i wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka Pozostałe galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia, następnie wstaw do lodówki, aby zaczęły tężeć.
Na biszkopt wyłóż masę pomarańczową, przykryj pianką śmietanowo- pomarańczową i wstaw do lodówki, gdy galaretki będą już tężeć, wylej je na ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj świeżą pomarańczą.