Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami i galaretką to lekki i pyszny deser, idealny na upalne dni.Puszysty biszkopt posmakuje wszystkim.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Najsmaczniejsze są w sezonie, słodkie, naturalnie dojrzewające w pełnym słońcu. Truskawki możemy jednak kupić o każdej porze roku i one również doskonale nadają się do wypieków, smoothie, deserów.Truskawki są mało kaloryczne, ale bogate w witaminy i potas. Szklanka truskawek to aż 120% dziennego zapotrzebowania w witaminę C.Zawierają również witaminy z grupy A i B. Owoce posiadają właściwości moczopędne oraz regulujące pracę układu pokarmowego
Ciasto truskawkowe z galaretką, przełożone bitą śmietaną
Do przygotowania biszkoptu, potrzebujesz:pół szklanki mąki pszennej,- pół szklanki mąki ziemniaczanej,- szklanka cukru,- 6 jajek,- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,- szczypta soli.
Dodatkowo:- 1 kg truskawek,- 2 galaretki truskawkowe,- 2 słodkie, mocno schłodzone śmietanki 36%.
Na początku rozpuść galaretki w gorącej wodzie, odstaw do wystygnięcia. Jak galaretka będzie chłodna, możesz wstawić ją do lodówki, aby szybciej stężała. Musi być częściowo ścięta, żeby nie rozlała się po cieście.
Następnie przygotuj biszkopt.Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij na wysokich obrotach na sztywną pianę. Zmniejsz obroty, dodaj cukier i ponownie ubijaj. Mąki przesiej przez sitko. Do piany dodaj żółtka, proszek do pieczenia i stopniowo dosypuj mąkę. Składniki delikatnie mieszaj łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę.
Biszkopt przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 160 stopni. Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Obierz i pokrój truskawki. Śmietanki ubij na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej bitej śmietany. Biszkopt pokrój wzdłuż na dwa kawałki i przełóż bitą śmietaną. Na wierz połóż truskawki i zalej je schłodzoną galaretką. Wstaw do lodówki na dwie godziny.