Ciasto migdałowe z pomarańczą
Ciasto migdałowe z pomarańczą
W tym artykule zaproponujemy trzy wersje pysznego, aromatycznego ciasto migdałowego z pomarańczą.: sycylijskie ciasto migdałowe z całą pomarańczą, hiszpańskie ciasto migdałowo-pomarańczowe oraz bezglutenowe ciasto migdałowe z pomarańczą.
Gorąco zachęcamy do kupna najlepszych pomarańczy, jakie tylko możesz zdobyć, aby te ciasta były tak pyszne, jak to tylko możliwe. Jeśli znajdziesz organiczne, słodkie i soczyste pomarańcze - zdecyduj się na nie koniecznie!
Bezglutenowe Ciasto Migdałowe z Pomarańczą
Genialny i prosty przepis na bezglutenowe ciasto migdałowo-pomarańczowe.
Migdały i pomarańcze tworzą parę idealną - w tym przepisie całe pomarańcze przeciera się do ciasta migdałowego, aby uzyskać niesamowicie wilgotny i pachnący biszkopt.
Mus czekoladowy lub czekoladowy sorbet będą stanowić pyszny dodatek, oparty na klasycznym połączeniu czekolady i pomarańczy.
Składniki:
2 duże pomarańcze
6 jajek
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mielonych migdałów
cukier puder do posypania.
Syrop pomarańczowy
2 łyżki Grand Marnier lub innego mocnego likieru pomarańczowego
50 g cukru pudru
50 ml wody.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 150˚C, włóż pomarańcze do garnka i zalej wodą. umieść w piekarniku do czasu, aż będą bardzo miękkie, co potrwa do 3 godzin. Pamiętaj, aby przez cały czas uzupełniać wodę, aby pomarańcze pozostały w niej zanurzone.
Wyjmij pomarańcze z wody i ostudź. Przekrój na pół, usuń nasiona i zmiksuj w malakserze. Na sicie odcedź nadmiar płynu, tak aby uzyskać 300 g miąższu pomarańczy.
W dużej misie mieszaj energicznie razem jajka, cukier, proszek do pieczenia i mielone migdały przez 2 minuty. Dodaj pomarańczową pulpę i ponownie mieszaj przez kolejną minutę.
Okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż pergaminem, a następnie wlej ciasto. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 1 godzinę.
Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia, a następnie ponakłuwaj co kilka centymetrów szpikulcem/wykałaczką górną powierzchnię ciasta.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj syrop, łącząc cukier i wodę w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj Grand Marnier lub inny likier pomarańczowy.
Tak przygotowanym syropem nasącz obficie ciasto.
Na koniec posyp powierzchnię ciasta cukrem pudrem i podawaj.
Sycylijskie ciasto migdałowe z całą pomarańczą
Pomarańczowy aromat tego ciasta przeplatany migdałową nutą, wypełniający kuchnię podczas pieczenia, jest nieziemski!
Sycylijskie ciasto migdałowe z całą pomarańczą to wilgotny, owocowy i pyszny wypiek. Do jego przygotowania używa się całej pomarańczy, w tym skórki. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza do filiżanki espresso lub americany.
Składniki:
3 jajka w temperaturze pokojowej
250 g cukru
130 g mąki pszennej uniwersalnej
150 g zmielonych migdałów
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
100 g naturalnego jogurtu greckiego
1 duża organiczna pomarańcza, około (300 g), umyta i pokrojona na kawałki (ze skórką, ale bez pestek)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Przygotuj tortownicę o średnicy ok 20 cm - wysmaruj dno i boki tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
Umieść cukier i jajka w dużej misce i ubij mikserem na lekką i puszystą masę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj do ciasta w misce po trochu razem ze zmiękczonym masłem. Kontynuuj ubijanie, aż do całkowitego wymieszania, a następnie dodaj jogurt, mielone migdały i ekstrakt waniliowy.
W robocie kuchennym (lub blenderem) zmiel całą pomarańczę na gładką masę.
Dodaj tę pomarańczę do ciasta i mieszaj, aż wszystkie składniki się równomiernie połączą, a następnie przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Piecz przez 50-60 minut (w zależności od piekarnika) - przed wyjęciem z piekarnika sprawdź na pomocą drewnianego patyczka (po wbiciu w środek ciasta patyczek powinien wyjść czysty) czy ciasto pomarańczowe jest gotowe. Jeśli nie - zostaw w piecu na kolejne 5 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie zdejmij bok tortownicy.
Hiszpańskie migdałowe ciasto z pomarańczą
Poniższy przepis to wariacja na temat klasycznego ciasta z Galicji - Tarta de Santiago, które jest bardzo łatwe do wykonania i zawiera tylko 3 główne składniki. Ten rodzaj ciasta jest po prostu idealny na okres świąteczny - produkty są dostępne w każdym sklepie i szybko się je przygotowuje. Aromat skórki pomarańczowej, migdałów i wanilii przyciąga każdego!
Składniki:
3 jajka o temperaturze pokojowej
150 g cukru
150 g mąki migdałowej
½ łyżeczki cynamonu w proszku
¼ łyżeczki soli
Skórka z 1 cytryny
Skórka z 1 pomarańczy
Cukier puder (do posypania wierzchu ciasta).
Sposób przygotowania:
Całe jajka (białka i żółtka) i cukier umieść w misie i ubijaj, aż masa stanie się gładka, kremowa i blada.
Dodaj do miski resztę składników oprócz cukru pudru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj wszystko, aż dobrze się połączy.
Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 40 minut lub do zarumienienia i całkowitego upieczenia.
Wyjmij gotowe ciasto z pieca, ustaw na kratce, po 20 minutach zdejmij bok tortownicy, a kiedy całkowicie wystygnie obsyp przez sito cukrem pudrem obficie wierzch ciasta.
Pokrój i podawaj, disfrute su comida!