Ciasto migdałowe z pomarańczą
pixabay.com

Ciasto migdałowe z pomarańczą

W tym artykule zaproponujemy trzy wersje pysznego, aromatycznego ciasto migdałowego z pomarańczą.: sycylijskie ciasto migdałowe z całą pomarańczą, hiszpańskie ciasto migdałowo-pomarańczowe oraz bezglutenowe ciasto migdałowe z pomarańczą.

Ciasto migdałowe z pomarańczą

W tym artykule zaproponujemy trzy wersje pysznego, aromatycznego ciasto migdałowego z pomarańczą.: sycylijskie ciasto migdałowe z całą pomarańczą, hiszpańskie ciasto migdałowo-pomarańczowe oraz bezglutenowe ciasto migdałowe z pomarańczą.

Gorąco zachęcamy do kupna najlepszych pomarańczy, jakie tylko możesz zdobyć, aby te ciasta były tak pyszne, jak to tylko możliwe. Jeśli znajdziesz organiczne, słodkie i soczyste pomarańcze - zdecyduj się na nie koniecznie!

Bezglutenowe Ciasto Migdałowe z Pomarańczą

Genialny i prosty przepis na bezglutenowe ciasto migdałowo-pomarańczowe.

Migdały i pomarańcze tworzą parę idealną - w tym przepisie całe pomarańcze przeciera się do ciasta migdałowego, aby uzyskać niesamowicie wilgotny i pachnący biszkopt.

Mus czekoladowy lub czekoladowy sorbet będą stanowić pyszny dodatek, oparty na klasycznym połączeniu czekolady i pomarańczy.

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 6 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania.

Syrop pomarańczowy

  • 2 łyżki Grand Marnier lub innego mocnego likieru pomarańczowego
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150˚C, włóż pomarańcze do garnka i zalej wodą. umieść w piekarniku do czasu, aż będą bardzo miękkie, co potrwa do 3 godzin. Pamiętaj, aby przez cały czas uzupełniać wodę, aby pomarańcze pozostały w niej zanurzone.
  2. Wyjmij pomarańcze z wody i ostudź. Przekrój na pół, usuń nasiona i zmiksuj w malakserze. Na sicie odcedź nadmiar płynu, tak aby uzyskać 300 g miąższu pomarańczy.
  3. W dużej misie mieszaj energicznie razem jajka, cukier, proszek do pieczenia i mielone migdały przez 2 minuty. Dodaj pomarańczową pulpę i ponownie mieszaj przez kolejną minutę.
  4. Okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż pergaminem, a następnie wlej ciasto. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 1 godzinę.
  5. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia, a następnie ponakłuwaj co kilka centymetrów szpikulcem/wykałaczką górną powierzchnię ciasta.
  6. Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj syrop, łącząc cukier i wodę w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj Grand Marnier lub inny likier pomarańczowy.
  7. Tak przygotowanym syropem nasącz obficie ciasto.
  8. Na koniec posyp powierzchnię ciasta cukrem pudrem i podawaj.

Sycylijskie ciasto migdałowe z całą pomarańczą

Pomarańczowy aromat tego ciasta przeplatany migdałową nutą, wypełniający kuchnię podczas pieczenia, jest nieziemski!

Sycylijskie ciasto migdałowe z całą pomarańczą to wilgotny, owocowy i pyszny wypiek. Do jego przygotowania używa się całej pomarańczy, w tym skórki. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza do filiżanki espresso lub americany.

Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 130 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 duża organiczna pomarańcza, około (300 g), umyta i pokrojona na kawałki (ze skórką, ale bez pestek)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przyrządzenia:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy ok 20 cm - wysmaruj dno i boki tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Umieść cukier i jajka w dużej misce i ubij mikserem na lekką i puszystą masę.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj do ciasta w misce po trochu razem ze zmiękczonym masłem. Kontynuuj ubijanie, aż do całkowitego wymieszania, a następnie dodaj jogurt, mielone migdały i ekstrakt waniliowy.
  5. W robocie kuchennym (lub blenderem) zmiel całą pomarańczę na gładką masę.
  6. Dodaj tę pomarańczę do ciasta i mieszaj, aż wszystkie składniki się równomiernie połączą, a następnie przełóż ciasto do przygotowanej formy.
  7. Piecz przez 50-60 minut (w zależności od piekarnika) - przed wyjęciem z piekarnika sprawdź na pomocą drewnianego patyczka (po wbiciu w środek ciasta patyczek powinien wyjść czysty) czy ciasto pomarańczowe jest gotowe. Jeśli nie - zostaw w piecu na kolejne 5 minut.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie zdejmij bok tortownicy.


Hiszpańskie migdałowe ciasto z pomarańczą

Poniższy przepis to wariacja na temat klasycznego ciasta z Galicji - Tarta de Santiago, które jest bardzo łatwe do wykonania i zawiera tylko 3 główne składniki.
Ten rodzaj ciasta jest po prostu idealny na okres świąteczny - produkty są dostępne w każdym sklepie i szybko się je przygotowuje. Aromat skórki pomarańczowej, migdałów i wanilii przyciąga każdego!

Składniki:

  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku
  • ¼ łyżeczki soli
  • Skórka z 1 cytryny
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Cukier puder (do posypania wierzchu ciasta).

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka (białka i żółtka) i cukier umieść w misie i ubijaj, aż masa stanie się gładka, kremowa i blada.
  2. Dodaj do miski resztę składników oprócz cukru pudru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj wszystko, aż dobrze się połączy.
  3. Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 40 minut lub do zarumienienia i całkowitego upieczenia.
  5. Wyjmij gotowe ciasto z pieca, ustaw na kratce, po 20 minutach zdejmij bok tortownicy, a kiedy całkowicie wystygnie obsyp przez sito cukrem pudrem obficie wierzch ciasta.

Pokrój i podawaj, disfrute su comida!

Następny artykuł