Smakosze.pl Przepisy Ciasto Oreo bez pieczenia – zdradzamy najlepszą recepturę
canva/Ivanna Pavliuk

Ciasto Oreo bez pieczenia – zdradzamy najlepszą recepturę

12 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto Oreo jest jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Jest niezwykle delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach. Masa z serków waniliowych i mascarpone doskonale komponuje się z kruchym, słodkim spodem. Dzięki dużej zawartości ciastek, deser ma wyjątkowy, czekoladowo-śmietankowy smak. Sprawdź, jak przygotować ciasto Oreo, czyli najlepsze ciasto bez pieczenia.

Ciasto Oreo przygotujesz w kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego miłośnika słodkości. Deser jest wyjątkowo pyszny i widowiskowy. Białe ciasto świetnie komponuje się z ciemnymi kawałkami ciasteczek. Ciasto Oreo zawdzięcza swój smak serkom homogenizowanym, połączonym z mascarpone i śmietankowym kremem z ciastek.

Ciasto Oreo możesz przygotować jako szybki deser w tygodniu, jednak doskonale nadaje się również na spotkania z przyjaciółmi i większe uroczystości. Oreo bez pieczenia jest już stałym zamiennikiem klasycznego tortu na moim stole.

Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i wyjątkowo smacznych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz przepis na ciasto 3 Bit z masą krówkową i herbatnikami.

Przepis na ciasto Oreo bez pieczenia

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 800 g sera homogenizowanego waniliowego

  • 2 paczki ciastek Oreo (ok. 350-360 g)

  • 250 g serka mascarpone

  • 2 galaretki krystaliczne

  • 70 g masła

Jak przygotować ciasto Oreo bez pieczenia?

Galaretki rozpuść w 250 ml wody i odstaw do przestygnięcia. Pokrusz jedno opakowanie ciastek, rozpuść masło i całość utrzyj na gładką masę, następnie wyłóż na tortownicę z papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 20 minut.

Przygotuj masę serową: zmiksuj serki homogenizowane z mascarpone i rozpuszczoną galaretką. Pół paczki Oreo pokrusz i dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na spód ciasta.

Pozostałe ciastka wykorzystaj do dekoracji. Ciasto Oreo wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy