Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe wersje słodyczy znanych z półek sklepowych. Wiemy, z czego są przygotowane, a przy tym równe dobrze smakują. Tak jest również w przypadku ciasta 3 bit. Receptura nie wymaga przy tym pieczenia, więc może sięgnąć po nią każdy.
3 bit skradnie serce każdego smakosza lubującego się w deserach bez pieczenia. To ciasto przygotujecie szybko, a przy tym będziecie mogli cieszyć się pysznym połączeniem masy budyniowej, herbatników i delikatnej, ubitej śmietanki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia
Składniki:
1 puszka masy krówkowej (do 500 g)
500 g herbatników typu petitki
3 kostki gorzkiej czekolady do oprószenia ciasta
Składniki na krem budyniowy:
200 g masła
2 budynie bez cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
Składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietanki 30-36 %
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki żelatyny
około 100 ml wrzątku
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przyrządzenia kremu. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie, żeby się ociepliło i zmiękło. Przenosimy je do niedużej, ale wysokiej miski. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne.
Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Masę miksujemy dokładnie po dodaniu każdej porcji, aż składniki się połączą. Prostokątną, dużą formę — lecz nie większą niż 25 × 38 cm — wykładamy papierem do pieczenia.
Dno naczynia wypełniamy pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową z puszki. Robimy to powoli, tak aby herbatniki nie przykleiły się do łyżki. Na warstwę kajmaku wykładamy drugie piętro herbatników i rozprowadzamy na nim krem budyniowy. Przykrywamy go trzecim piętrem z herbatników.
Przygotowujemy masę śmietanową. Dwie płaskie łyżki żelatyny zalewamy odrobiną wrzątku i dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę wrzątku i znowu mieszamy. Czynność powtarzamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ten sposób pozwoli dodać odpowiednią ilość wrzątku i jednocześnie uniknąć powstania grudek w żelatynie.
Płyn przelewamy do innego małego naczynia i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu. Ubijamy ją mikserem. Na początku na mniejszych obrotach, stopniowo je zwiększając wraz ze zmianą konsystencji śmietany.
Po 1-2 minutach rozpoczynamy dodawanie cukru. Dodajemy go łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa ubić na sztywno. Do tak przygotowanej śmietanki cienką strużką wlewamy żelatynę, nadal miksując zawartość miski.
Gotową masę śmietanową od razu wykładamy na herbatniki. Ciasto oprószamy drobno startą czekoladą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia, minimum na 10 godzin. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie także inne pyszne propozycje na desery bez pieczenia. Ta receptura pozwoli wam przygotować obłędne lekkie domowe ptasie mleczko. Przepis na ciasto bananowe z galaretką i herbatnikami sprawdzi się natomiast wtedy, gdy okaże się, że dysponujecie nadmiarem dojrzałych bananów.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje