Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko apetyczne ciasto śliwka w czekoladzie
canva/Budko

Nieziemsko apetyczne ciasto śliwka w czekoladzie

26 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto śliwka w czekoladzie jest ciastem doskonałym. Puszyste, kakaowe ciasto przełożone słodkim kremem z kaszy manny i udekorowane gęstą polewą czekoladową ze śliwkami to ciasto, które pokocha każdy łasuch. Poznaj przepis na ciasto śliwka w czekoladzie.

Śliwki dostępne są w naszych sklepach jesienią i zimą. Są smaczne, słodkie i przygotujesz z nich wiele pyszności: desery, ciasta, konfiturę , a nawet sosy do mięs. Śliwka w czekoladzie to doskonałe ciasto, które zdecydowanie poprawi Ci humor w chłodne, zimowe dni.

Ciasto śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i śliwkami obtoczonymi czekoladą, te smaki łączą się w pyszną całość. Blaty ciasta nasącz bardzo mocną herbatą lub nalewką śliwkową. Osobiście polecam nalewkę, ponieważ zdecydowanie podkreśla smak śliwek.

Śliwki świetnie łączą się również z ciastem drożdżowym- tu poznasz przepis ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwką .

Przepis na ciasto śliwka w czekoladzie

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x36 cm):

  • 208 g mąki pszennej

  • 80 g krupczatki

  • 220 g drobnego cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki kakao

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • kilka łyżek mocnej herbaty lub nalewki śliwkowej do nasączenia ciasta

Składniki na krem do przełożenia:

  • 500 ml mleka

  • pół kostki masła

  • 60 g cukru pudru

  • 6 łyżek kaszy manny

Składniki na polewę czekoladową ze śliwką:

  • 400 g śliwek

  • 2 tabliczki czekolady deserowej

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%

Jak zrobić ciasto śliwka w czekoladzie?

Na początku zrób ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Dwa rodzaje mąki przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy stopniowo dawaj olej, następnie przesiane składniki i miksuj do powstania jednolitego ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wstaw do piekarnika, piecz około 20-25 minut do suchego patyczka. Ciasto przekrój na dwa blaty i ostudź.

Zrób krem: w garnku zagotuj mleko z cukrem, następnie dodaj kaszę mannę i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, stale mieszając, następnie ostudź. W tym czasie przygotuj czekoladę ze śliwkami: śliwki pokrój na mniejsze kawałki.

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, dolewając stopniowo śmietankę, żeby powstała gęsta, kremowa polewa. Do masy dodaj pokrojone śliwki i dokładnie wymieszaj, odstaw, żeby przestygły.

Śliwki

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey Blat ciasta nasącz herbatą lub nalewką i wyłóż cały krem, przykryj drugim blatem, ponownie nasącz i wyłóż na wierzch śliwki w czekoladzie. Całe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy