Jak przygotować aromatyczną konfiturę śliwkową?
Śliwkowy sezon w pełni. Możesz się więc nimi nasycić, jedząc je na przekąskę oraz robiąc z nimi ciasta czy knedle. Jednak może też skusisz się na przygotowanie aromatycznej konfitury śliwkowej? Dodaj do niej trochę cynamonu, a poznasz nowe oblicze śliwkowych przetworów.
Jeśli chcesz na dłużej zatrzymać smak i aromat pysznych śliwek, zamknij je w słoiku. Wcześniej przerób je na aromatyczną konfiturę. Czym się różni od klasycznych powideł? Tym, że dodajemy do niej trochę cukru i mielonego cynamonu. Smakuje niepowtarzalnie.
Na konfiturę najlepiej przeznaczyć dobrze dojrzałe śliwki. Idealne są węgierki z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Takie śliwki są słodkie i nie trzeba do nich dodawać dużo cukru. Są też pełne aromatu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na aromatyczną konfiturę śliwkową
Składniki:
2 kg śliwek węgierek
ok. 150 g cukru
czubata łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie konfitury śliwkowej
Śliwki przebierz, umyj, osącz. Każdą przekrój na połowę, usuń z niej pestkę. Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne.
Śliwki umieść w rondlu lub garnku ze stali nierdzewnej. Dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na kilka godzin by puściły sok.
Śliwki podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się zagotują, dodaj do nich cynamon, wymieszaj, gotuj ok. godzinę. Nie zapominaj o mieszaniu. Odstaw pod przykryciem.
Następnego dnia śliwki odkryj i gotuj godzinę. Jeśli zadowala cię ich konsystencja, możesz zakończyć ich gotowanie. Gorącą konfiturą napełnij małe, wyparzone słoiczki. Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, nałóż nakrętki, zakręć. Ustaw na ręczniku pokrywkami do dołu, pozostaw do wystygnięcia.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: filozofiasmaku