Smakosze.pl
konfitura ze śliwek

canva/pixelshot

Jak przygotować aromatyczną konfiturę śliwkową?

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Śliwkowy sezon w pełni. Możesz się więc nimi nasycić, jedząc je na przekąskę oraz robiąc z nimi ciasta czy knedle. Jednak może też skusisz się na przygotowanie aromatycznej konfitury śliwkowej? Dodaj do niej trochę cynamonu, a poznasz nowe oblicze śliwkowych przetworów.

Jeśli chcesz na dłużej zatrzymać smak i aromat pysznych śliwek, zamknij je w słoiku. Wcześniej przerób je na aromatyczną konfiturę. Czym się różni od klasycznych powideł? Tym, że dodajemy do niej trochę cukru i mielonego cynamonu. Smakuje niepowtarzalnie.

Na konfiturę najlepiej przeznaczyć dobrze dojrzałe śliwki. Idealne są węgierki z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Takie śliwki są słodkie i nie trzeba do nich dodawać dużo cukru. Są też pełne aromatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aromatyczną konfiturę śliwkową

Składniki:

smażenie kotletów

Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie konfitury śliwkowej

Śliwki przebierz, umyj, osącz. Każdą przekrój na połowę, usuń z niej pestkę. Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne.

Śliwki umieść w rondlu lub garnku ze stali nierdzewnej. Dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na kilka godzin by puściły sok.

Śliwki podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się zagotują, dodaj do nich cynamon, wymieszaj, gotuj ok. godzinę. Nie zapominaj o mieszaniu. Odstaw pod przykryciem.

Następnego dnia śliwki odkryj i gotuj godzinę. Jeśli zadowala cię ich konsystencja, możesz zakończyć ich gotowanie. Gorącą konfiturą napełnij małe, wyparzone słoiczki. Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, nałóż nakrętki, zakręć. Ustaw na ręczniku pokrywkami do dołu, pozostaw do wystygnięcia.

śliwki

śliwki

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filozofiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >