Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.12.2021 01:00

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - krok po kroku

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
canva/TKphotography64

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to doskonałe ciasto dla całej rodziny. Puszyste, delikatne, słodkie, z pyszną kruszonką i dojrzałymi śliwkami z pewnością zachwyci wszystkich domowników i zniknie błyskawicznie. Poznaj tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jest ciastem idealnym na jesienną, brzydką pogodę. Kawa z kawałkiem placka zawsze smakuje rewelacyjnie i zdecydowanie podnosi poziom endorfin. Ciasto drożdżowe jest dobrze wyrośnięte, puszyste i świetnie łączy się z dojrzałymi śliwkami i złocistą kruszonką.

Przed przygotowaniem ciasta koniecznie rusz drożdże. Pamiętaj, że zalanie delikatnych drożdży gorącym mlekiem spowoduje ich zabicie, przez co ciasto nie urośnie i powstanie zakalec. Wszystkie składniki do ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, po rozpuszczeniu masła zupełnie je ostudź, ponieważ gorące masło również może uszkodzić drożdże.

Ze śliwkami upieczesz wiele smacznych ciast, między innymi tartę z mascarpone i migdałami, doskonałą do kawy i na spotkania w większym gronie.

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto na blachę o wymiarach 30x20 cm:

  • 620 g mąki pszennej

  • 35 g świeżych drożdży

  • 140 g cukru

  • 100 g masła

  • 3 jajka

  • 150 ml mleka

  • 700 g śliwek

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki

  • 100 g masła

  • 80 g cukru

Jak przygotować ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką?

Na początku przygotuj drożdże: drożdże pokrusz w misce, dodaj szczyptę cukru, wlej odrobinę ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie umyj śliwki, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Przygotuj ciasto: rozpuść masło i odstaw, aby ostygło. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, roztopione masło, wymieszaj, następnie przełóż ruszone drożdże i ponownie delikatnie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę, aby wyrosło.

Przygotuj kruszonkę: masło utrzyj ręcznie z cukrem i mąką, a następnie wyrób z niego kulkę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto drożdżowe, wyłóż śliwki i pokrusz ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnia z opcją grzania góra-dół i piecz przez godzinę.

Dojrzałe śliwki