Smakosze.pl Przepisy Ciasto wuzetka - tradycyjny przepis
canva/Vladimir Kolesnikov

Ciasto wuzetka - tradycyjny przepis

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto wuzetka to pyszne, czekoladowe ciasto przełożone puszystym kremem śmietanowym i polane polewą czekoladową. Delikatny krem genialnie łączy się z wyraźnymi, kakaowymi blatami tworząc jeden z lepszych deserów do kawy i na większe uroczystości. Poznaj tradycyjny przepis na ciasto wuzetka.

Wuzetka jest ciastkiem, które kupisz w każdej cukierni, możesz jednak przygotować je samodzielnie i cieszyć się doskonale wypieczonymi blatami i jeszcze lepszym smakiem. WZ to ciastko, które wprost rozpływa się w ustach, przygotuj je na weekend lub spotkanie z przyjaciółmi, a wszyscy będą zachwyceni.

Ciasto kakaowe jest bardzo wyraźne w smaku, wilgotne i dobrze wyrośnięte. Pamiętaj, aby nie nastawiać piekarnika na termoobieg, ponieważ wysuszysz blaty i nie będą już tak smaczne. Bitą śmietanę zawsze ubijaj z mocno schłodzonej, tłustej śmietany, najlepiej 36%. Kwaśna lub ciepła śmietana skiśnie lub zważy się podczas ubijania.

Ciasto czekoladowe smakuje równie dobrze, kiedy połączysz je z masą serową. Tu poznasz przepis na marmurkowe ciasto czekoladowe z serem, idealne do kawy i rozgrzewającej, zimowej herbaty.

Tradycyjny przepis na ciasto wuzetka

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 35 x 24 cm):

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 g cukru

  • 90 g kakao

  • 400 ml zimnej kawy

  • 400 ml maślanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 jajka

  • 100 ml oleju roślinnego

Składniki na krem:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku

  • 200 g cukru pudru

  • 500 ml śmietany 36%

  • 4 łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę czekoladową:

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 100 ml śmietany 36%

  • 50 g masła

Jak przygotować ciasto wuzetkę z tradycyjnego przepisu?

Zaparz mocną kawę i odstaw do całkowitego ostudzenia, do większej miski wbij jajka, olej, maślankę, zimną kawę i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj cukier, następnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystkie składniki miksuj, aż dobrze się połączą.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną, wlej pół ciasta i piecz 20-25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku z opcją grzania góra-dół.

Upieczone ciasto wyjmij, odstaw, żeby przestygło i upiecz drugi blat z reszty masy. Przygotuj krem: żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała. Ser zmiksuj z cukrem pudrem na jednolitą masę.

Namoczoną żelatynę podgrzewaj przez chwilę, stale mieszając, aby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Do żelatyny włóż łyżkę kremu, wymieszaj i połącz z całą masą serową.

Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj ją do kremu i wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową. Spód ciasta wyłóż kremem, przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Masa czekoladowa

Przygotuj polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną, dokładnie mieszaj, aż powstanie gęsta polewa i odstaw, aby ostygła. Chłodną polewą polej ciasto i ponownie wstaw do lodówki, żeby polewa dobrze stężała.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy