Smakosze.pl
Przepis na ciasto czekoladowe z serem

canva/Lilechka75

Przepis na ciasto czekoladowe z serem

23 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto czekoladowe z serem jest prostym i niezawodnym wypiekiem. Jest puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe i wyjątkowo smaczne. Ciasto czekoladowe z serem wychodzi doskonale za każdym razem. Poznaj przepis na ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy wypieków.

Ciasto czekoladowe przygotowuję z kilku prostych składników. Zawsze korzystam z mąki tortowej, ponieważ jest najdelikatniejsza i najlepiej przesiana. Ciasto pieczone na mące typu 450 jest puszyste, delikatne i wilgotne. Masa serowa również jest gotowa w kilka minut. Ciasto piekę 45 minut, przygotowanie zajmuje około 15. Ciasto czekoladowe z serem jest więc świetnym pomysłem na szybki deser dla całej rodziny. Jest tak dobre, że cała blacha znika w ciągu jednego dnia.

Ciasto możesz przygotować na kilka różnych sposobów. Jeśli wylejesz masę serową na czekoladową po upieczeniu będą dwie wyraźne warstwy. Jeśli jednak chcesz, aby masy połączyły się podczas pieczenia i stworzyły ładne, ciekawe wzory, wymieszaj je na blaszce przed pieczeniem drewnianym patyczkiem do pieczenia.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i szybkie ciasto czekoladowe-tu znajdziesz przepis na brownie od Roberta Makłowicza. Wprost idealne do kawy.

Przepis na ciasto czekoladowe z serem

Składniki na ciasto czekoladowe (blacha o wymiarach 26x35 cm):

  • 5 jajek

  • 250 g mąki tortowej typ 450

  • 250 g cukru

  • 125 ml wody

  • 125 ml oleju roślinnego

  • 6 łyżeczek kakao

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 0,5 kg sera twarogowego do wypieków

  • 250 g cukru

  • budyń waniliowy

Jak przygotować ciasto czekoladowe z serem?

Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj wodę, olej, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj na wolniejszych obrotach, aż powstanie gładka masa.

Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotuj masę serową: ser twarogowy ubij mikserem, następnie dodaj cukier, budyń i dokładnie wymieszaj. Wlej na blachę z masą czekoladową.

Jeśli chcesz, aby masy się wymieszały, patyczkiem do pieczenia zrób w nich wzorki lub kratkę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 40 minut.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >