Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy
Kruche ciasto z jagodami pod kruszonką to świetny, delikatny deser, doskonały do kawy, jak i na większe, rodzinne spotkania. Ciasto przełożone jest słodką pianką budyniową, która łączy się z jagodami, tworząc rewelacyjny krem. Poznaj przepis na ciasto z jagodami i budyniem.
Placek przygotowany jest z tradycyjnego ciasta do kruszonki. Ciasto zawsze wyrabiam ręcznie i wstawiam do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Masa doskonale nadaje się zarówno na spód ciasta, jak i kruszonkę. Spód jest kruchy i dobrze wypieczony, kruszonka natomiast doskonale słodka.
Do przygotowania ciasta korzystam wyłącznie ze składników w temperaturze pokojowej, aby uniknąć powstania zakalca. Świeże jagody nakładam od razu na ciasto, mrożone natomiast wyjmuję wcześniej z zamrażalnika, aby rozmroziły się w temperaturze pokojowej.
Wszystkie ciasta pod kruszonką mają wyjątkowy smak. Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu znajdziesz przepis na doskonałe ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką .
Przepis na ciasto z jagodami i budyniem
Składniki na ciasto na blachę o wymiarach 33x20 cm:
-
600 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
250 g masła
-
4 żółtka
-
40 g cukru pudru
Składniki na piankę budyniową:
-
2 budynie waniliowe
-
200 g cukru pudru
-
cukier wanilinowy
-
4 białka
-
150 g masła
Dodatkowo:
-
400 g świeżych lub mrożonych jagód
Jak przygotować ciasto z jagodami i budyniem?
Przygotuj ciasto: żółtka oddziel od białek. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, wlej żółtka, wymieszaj. Dodaj masło i ucieraj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zrób z ciasta dwie kule: jedna musi być duża, ponieważ będzie spodem do ciasta, druga mniejsza stworzy kruszonkę. Kulki ciasta owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.
Wyjmij większą kulkę ciasta, rozprowadź ją na blaszce z papierem do pieczenia, aby powstał spód i wstaw do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na 15 minut. Ostudź.
Przygotuj budyniową piankę: białka ubij na sztywną pianę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodaj budynie w proszku, masło i miksuj do połączenia składników.
Masę wyłóż na przestudzony spód ciasta, przykryj jagodami. Wyjmij z lodówki mniejszą kulkę ciasta i pokrusz ją po całym cieście. Piecz 35 minut.
Smacznego.