Smakosze.pl Porady Co zrobić, by sól się nie zbrylała? 1 sposób bije inne na głowę
canva/HandmadePictures

Co zrobić, by sól się nie zbrylała? 1 sposób bije inne na głowę

17 października 2022

Sól jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Z tego powodu często decydujemy się na trzymanie jej w solniczce. Niestety z czasem tworzą się w niej większe kryształy, które nie są w stanie przecisnąć się przez dziurki, co utrudnia przyprawianie. Zapobiec temu można poprzez wsypanie do pojemniczka odrobiny ryżu. Wyjaśniamy, jak działa ten patent.

Choć sól świetnie podkreśla smak potraw, jej ilość w diecie nie powinna być zbyt duża. Dokładne dozowanie będzie łatwiejsze, jeśli przyprawa pozostanie niezbrylona. Jeden prosty trik sprawi, że drobinki soli nie pozlepiają się w większe kryształki. Warto go znać, by ułatwić sobie doprawianie dań.

Jak zapobiec zbrylaniu się soli?

Wsypaliście sól do solniczki, a z czasem pojawiły się w niej większe bryłki? Przyprawa niestety z łatwością wchłania wilgoć z powietrza i umieszczenie jej w pojemniku, który ma otwory, zawsze tak się kończy.

Dlatego też warto zawczasu wrzucić do solniczki kilka ziarenek surowego ryżu. Wyłapią one parę wodną, która weszłaby w kontakt z solą , a jednocześnie nie dostaną się do dania, bo są większe niż otwory w pojemniczku. Zachowamy zatem odpowiednią jakość produktu bez zmieniania jego smaku.

Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu soli?

Niektórzy, by zabezpieczyć sól przed zbrylaniem się, dosypują do niej mąkę ziemniaczaną. Produkt ten również jest w stanie związać wodę z powietrza. Niestety, taki dodatek będzie wpływał na smak i konsystencję dania, wchłaniając także wodę z sosów czy zup.

Najlepszym rozwiązaniem jest powstrzymanie się od korzystania z solniczki. Sól trzymana w szczelnym pojemniku nie zbryli się, bo nie będzie miała kontaktu z powietrzem. Do dosalania każdorazowo można nałożyć niewielką ilość przyprawy na talerzyk.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji o zdrowotnych aspektach spożywania wybranych produktów. W tym artykule zdradzamy jaki wpływ mają niektóre popularne dodatki stosowane do kawy . Ten natomiast wyjaśnia, dlaczego nie należy stosować przyprawy magg i.

Sól nie będzie się zbrylała
canva/HeikeKampe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy, e-mieszkanie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy