Smakosze.pl
kawa

Pixabay /outsideclick

Czego nie powinno się dodawać do kawy?

15 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Często dodajemy do niej przeróżne składniki. Niestety, poza wpływem na jej smak mogą one doprowadzić do prawdziwego spustoszenia w naszym organizmie. Czego lepiej nie dodawać do kawy?

Picie kawy ma wiele korzyści. Udowodniono, że słynna mała czarna poprawia pamięć i samopoczucie oraz bardzo korzystnie wpływa na nasze serce. Niestety, okazuje się, że dobranie pewnych pozornie zdrowych dodatków do tego napoju może mieć pewne bardzo nieprzyjemne konsekwencje.

Pozornie zdrowy dodatek do kawy, na który lepiej uważać

Lepiej nie dodawaj do kawy mleka odtłuszczonego. Chociaż sam dodatek nie jest do końca zły, to zostało udowodnione, że produkty mleczne z naturalnym tłuszczem są jednak zdrowsze dla naszego organizmu.

Dlatego, do kawy wybierzmy lepiej tradycyjnego mleko lub jego roślinny odpowiednik np. napój ryżowy, sojowy bądź kokosowy. Wbrew pozorom spożycie produktów pełnotłustych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Badania wykazały również, że Ci, którzy wybierają produkty odtłuszczone, jednocześnie chętniej sięgają po węglowodany, co może skutkować przybieraniem na wadzie. Jakie są inne szkodliwe dodatki do kawy?

Czego nie dodawać do kawy?

Zdecydowanie nie zaleca się dodawania do kawy śmietanki w proszku. Jedyne, co możemy jej zawdzięczać jest zmiana koloru kawy i imitacja jej zagęszczenia. Niestety, produkt zazwyczaj zawiera puste kalorie.

O wiele lepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po prawdziwą śmietankę, która nie tylko zagęści nasz napój, ale również sprawi, że zyska on pożądany przez nas smak.

Powinniśmy również unikać wszelkich syropów smakowych. Podobnie jak wspomniana wyżej śmietanka, zawierają jedynie puste kalorie. Wyjątkiem może być jedynie sytuacja, gdy wybrany przez nas produkt ma naprawdę dobry skład.

[EMBED-19]

Dobrym pomysłem jest dodanie do kawy odrobiny aromatycznych przypraw np. cynamonu, laski wanilii  lub kardamonu. Wtedy, nie tylko zachwycą smakiem, ale również zyskają nowe wyjątkowe właściwości.

Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o cenach fasolki szparagowej oraz podawaliśmy przepis na staropolską czerninę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: krok do zdrowia/ poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Hamburger na grillu

Zdrowie

Dramatyczne konsekwencje po zjedzeniu burgera

Czytaj więcej >
Owoce czeremchy i ich sekrety

Zdrowie

Na co pomagają owoce czeremchy?

Czytaj więcej >
Wiśnie mają wiele zalet

Zdrowie

Wyjątkowe właściwości wiśni

Czytaj więcej >
Imbir nie dla każdego

Zdrowie

Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumy

Czytaj więcej >
Obiad

Zdrowie

Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?

Czytaj więcej >
Miód ma mnóstwo właściwości

Zdrowie

Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

Czytaj więcej >