Co to jest i jak działa kawa kuloodporna? Jej sekretem są 2 dodatki
Od kubka czy filiżanki świeżo zaparzonej kawy zaczynają swój dzień tysiące ludzi na całym świecie. Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywa tzw. kawa kuloodporna. Na czym polega fenomen gorącego napoju z dodatkiem tłuszczu?
Kawa kuloodporna (po angielsku bulletproof coffe) jest napojem, który wspomaga odchudzanie. Wpisuje się w założenia coraz bardziej powszechnej diety ketogenicznej, czyli takiej, gdzie energie czerpiemy z tłuszczów, a nie z węglowodanów. Do kawy kuloodpornej nie dodajemy zatem cukru, a jedynie masło klarowane i olej kokosowy.
Jak działa kawa kuloodporna?
Dodawanie tłuszczu do kawy mającej wspomagać odchudzanie może wydawać się irracjonalne. Mimo tego kawa kuloodporna wskazana jest do picia nie tylko w czasie przestrzegania diety. Dzięki swojemu składowi jest bogatym źródłem energii i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Kawę kuloodporną można z powodzeniem traktować jako pierwsze śniadanie. Dzięki swoim właściwościom pomaga ona zminimalizować uczucie głodu i ogranicza chęć do podjadania. Z kawą kuloodporną nasz apetyt na niezdrowe przekąski zostaje skutecznie stłumiony.
Kawa kuloodporna jest doskonałą propozycją nie tylko dla osób ściśle pilnujących jadłospisu. Z jej niezwykłych właściwości skorzystać mogą także osoby, które rano nie mają czasu lub możliwości na przygotowanie wartościowego posiłku. Kawa z dodatkiem masła klarowanego i oleju kokosowego jest w takich wypadkach jak znalazł.
Jak samodzielnie przygotować kawę kuloodporną?
Wiele osób po zaparzeniu kawy dosładza ją cukrem, a także dodaje do niej mleko lub śmietankę. Nie jest to najzdrowsza i najbardziej korzystna dla organizmu praktyka. Dodatki te dostarczają dużą ilość pustych kalorii, z minimalną wartością odżywczą.
Kawa kuloodporna to napój, który jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej białej kawy. Bez najmniejszych problemów przygotujesz ją we własnym domu. Wystarczy mocny napar, klarowane masło oraz olej kokosowy.
Aby przygotować ten niezwykły napój, zacznij od zaparzenia swojej ulubionej kawy. Następnie przelej napój do blendera, dołóż do niego 2 łyżeczki masła klarowanego i 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Po dokładnym wymieszaniu składników do gładkiej konsystencji, kawę można przelać do kubka i cieszyć się jej smakiem oraz zaskakującymi właściwościami.
Dla zdeklarowanych zwolenników kawy słodkiej mamy ten pyszny sposób. Do gorącego napoju warto dodać nieoczywiste przyprawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszne ziemniaki czosnkowe z piekarnika. Każdy będzie prosił o dokładkę
Ekspresowa surówka z białej kapusty. Z wyrazistym dodatkiem i lekkim sosem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama