Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
canva/Nataly Hanin

Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach

1 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gołąbki są świetnym daniem na rodzinny obiad. Soczysty farsz, elastyczna, miękka kapusta i domowy sos pomidorowy lub grzybowy smakują fantastycznie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Kluczowe są trzy zasady, dzięki nim farsz zawsze będzie miękki i soczysty.

Podstawą wyśmienitych gołąbków jest mięso, odpowiednio ugotowany, miękki ryż oraz dodatek wywaru warzywnego lub rosołu. Zrezygnuj z chudego kawałka wieprzowiny. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że farsz jest dobrze nawilżony, a składniki łatwo się łączą. Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche?

Do farszu, oprócz mięsa, ryżu i jajka koniecznie dodaj również składniki wzmacniające walory smakowe. Składniki te dodatkowo nawilżają nadzienie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Dodaj do farszu zeszkloną cebulę, suszone grzyby i odrobinę majeranku. Farsz przygotowany w ten sposób nie ma sobie równych.

Bardzo istotna jest również kapusta. Tradycyjne parzenie kapusty jest dość czasochłonne. Liście będą miękkie i elastyczne w kilka chwil. Wystarczy, że nastawić mikrofalówkę na najwyższą moc i do środka włożysz liście. Będą sparzone po kilkunastu sekundach.

Jak zrobić miękki i soczysty farsz na gołąbki? Trzy zasady są kluczowe

Do przygotowania farszu na gołąbki zawsze wybieraj mięso z przerostami i tłuszczem, np. karkówkę lub łatę. Zbyt chude mięso po ugotowaniu lub upieczeniu będzie zbyt suche. Zanim wymieszasz ryż z mięsem mielonym, ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Ryż musi być zupełnie miękki. Ugotuj go chwilę przed przygotowywaniem farszu.

Bardzo ważne jest również podlanie farszu rosołem lub wywarem warzywnym. Zrezygnuj z bulionu z kostki. Najlepszy smak uzyskasz dzięki naturalnym składnikom. Podlany farsz będzie soczysty i miękki.

Co dodać do farszu na gołąbki? Wyjdą za każdym razem

Do farszu na gołąbki koniecznie dodaj drobno posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę. Zeszklona cebulka wzmocni walory smakowe mięsa i ryżu. Masło dodatkowo nawilży cały farsz. Oprósz soli i pieprzu, dodaj do farszu odrobinę suszonego majeranku.

Świetnym pomysłem są również grzyby suszone. Kilka grzybów namocz, następnie ugotuj i drobno posiekaj. Suszone przysmaki wzbogacą smak kultowej potrawy. Pamiętaj, że przygotowany farsz musi mieć dość luźną konsystencję. Jeśli będzie zbyt suchy i zbity, gołąbki stracą smak.

Jak pozbyć się ości z karpia? Mistrzowie kuchni zdradzili swój patent na rybę bez żadnej ości. Dowiedz się również, jak przygotować kluski śląskie . Kluczowe są trzy zasady.

gołąbki
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy