Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje

Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje

mięsna rolada
canva/Josef Mohyla

Rolada z mięsa mielonego jest świetną alternatywą kotletów smażonych w panierce. Delikatne i soczyste danie z dodatkiem aromatycznego sera skusi niejednego smakosza. Zapiekając przysmak wraz z ziemniakami, obiad dla całej rodziny będziecie mieli już prawie gotowy. Spróbujecie?

Znudziło Wam się przyrządzanie kotletów z mięsa mielonego? Zróbcie z niego roladę. W mięsie proponujemy zamknąć ser żółty i zapiec całość wraz z ziemniakami. W międzyczasie wystarczy przygotować surówkę i obiadowe danie będzie gotowe.

Przepis na wyborną roladę z mięsa mielonego

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 2 jaja

  • 10 dag sera żółtego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • pół łyżeczki kminku

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich, rozmarynu lub oregano

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

  • 4 duże ziemniaki

Jak zrobić roladę z mięsa mielonego? Będzie o niebo lepsza od kotletów.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wkładamy do miski. Solimy je i łączymy z odciśniętą bułką oraz jajkami. Sprawnie wyrabiamy, doprawiamy, a następnie wypełniamy nim wyłożone papierem do pieczenia naczynie żaroodporne, formując płaski placek.

Na środku układamy pokrojony w niewielkie kawałki ser żółty, a następnie — korzystając z papieru — zwijamy całość w ścisłą roladę. Dokładnie zlepiamy jej brzegi i zawijamy szczelnie w dwa arkusze papieru. Naczynie żaroodporne natłuszczamy.

Wrzucamy do niego pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Mieszamy je z tłuszczem i doprawiamy. Na środku układamy przygotowaną roladę z mięsa mielonego. Pieczemy 30 minut, po czym wyjmujemy z papieru i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Polecamy proste kotlety schabowe bez panierki. Być może skuszą was również znakomite plastry selera w chrupiącej otoczce.

Rolada z mięsa mielonego jest pyszna
canva/Eising

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: