Smakosze.pl
kluski śląskie

Canva / sitriel

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

27 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kluski śląskie są jednym z klasycznych dań kuchni śląskiej. Doświadczone gospodynie wiedzą jak przygotować ciasto na kluski, aby finalnie wyszły one gładkie i sprężyste. Sekretny przepis to...brak przepisu! Jeśli jesteście ciekawi co to oznaczy, zapraszamy do dalszej lektury.

Do przygotowania idealnych klusek śląskich potrzebne są zaledwie trzy składniki. Wystarczą ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana oraz sól. Potem potrzebujemy jedynie wiedzy, w jakich proporcjach połączyć je ze sobą. Nie jest to wbrew pozorom trudne.

Wieprzowy gulasz z piwem

Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci

CZYTAJ DALEJ

Niektóre przepisy podają, że do ciasta na kluski śląskie należy dodawać jajko. Jak już jednak zostało powiedziane wyżej, przepisów na kluski śląskie nie trzeba się kurczowo trzymać. Kluski bez dodatku jajka są bardziej sprężyste i zwyczajnie smaczniejsze.

Idealne proporcje na kluski śląskie

Kluski śląskie możemy przygotować z ziemniaków świeżo ugotowanych lub takich ,które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Zarówno jedne jak i drugie należy dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę. Następnie przekładamy ziemniaki do garnka, tak aby dno pokrywała równa ich warstwa.

Ziemniaki na kluski śląskie dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy za pomocą łyżki, a jej miejsce wypełniamy starannie mąką ziemniaczaną. Teraz do naczynia możemy z powrotem dołożyć wyjęte przed chwilą ziemniaki. Masę solimy tez do smaku.

Składniki na kluski śląskie wyrabiamy na ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Z takiego ciasta odrywamy po kawałku a następnie formujemy okrągłe kluski, na końcu dorabiając charakterystyczną dziurkę za pomocą kciuka.

Jak ugotować idealne kluski śląskie?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, klusek śląskich nie wrzuca się na wrzącą wodę. Po zagotowaniu wody w garnku należy zmniejszyć moc palnika i poczekać, aż powierzchnia wody uspokoi się. Wtedy dopiero zaczynamy wrzucać kluski śląskie do gotowania partiami. Zbyt dużo klusek na raz spowoduje, ze temperatura wody za bardzo obniży się.

Istotną kwestią w sztuce gotowania klusek śląskich jest wybór łyżki cedzakowej. Łyżki wykonane z metalu powodują, że ciasto przykleja się do nich. W efekcie na kluskach śląskich zostają poszarpane ślady. Do gotowania klusek lepiej wybrać łyżkę cedzakową z tworzywa. Kluski śląskie doskonale komponują się z tradycyjną roladą. Mamy propozycje na niecodzienne śląskie kotlety mielone.

Canva / Petroos

Canva / Petroos


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Filiżanka kawy z solą

Porady

Nie mleko, nie cukier. Jest zdecydowanie lepszy sposób na goryczkę w kawie

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Żadne drogie środki chemiczne. Przypalony garnek wyczyścisz na błysk tanim produktem

Czytaj więcej >
Gotowanie ziemniaków

Porady

Oprócz soli dolej do wrzątku 1 składnik. Nie ma lepszego sposobu na gotowanie ziemniaków

Czytaj więcej >
Jajko do rosołu? Efekt powala

Porady

Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu

Czytaj więcej >
kawa

Porady

Jakie są najgorsze dodatki do kawy? 1 z nich jest używany na potęgę

Czytaj więcej >
Strzelczyk i papier do pieczenia

Porady

Ta sztuczka ułatwi ci życie. Strzelczyk pokazał najlepszy patent z papierem do pieczenia

Czytaj więcej >