Cudowne kotlety mielone babci Czesi. Bez smażenia, z 2 niezwykłymi dodatkami i wyśmienitym sosem
Babcia Czesia znana jest z obłaskawiania nawet największych niejadków. Jej flagowym daniem w tym zakresie są rewelacyjne kotlety mielone. Mięso nie jest smażone, lecz zapiekane w smakowitym sosie. Dzięki dodatkowi ryżu oraz kapusty pekińskiej kotlety mielone babci Czesi charakteryzują się wspaniałym smakiem oraz dużą soczystością.
Kolejną kwestią, która odróżnia kotlety mielone babci Czesi od pozostałych, jest rodzaj użytego mięsa. Te kotlety przygotowuje się z mielonej wołowiny. Jej intensywny smak sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Nikt im się nie oprze.
Przepis na wyjątkowe kotlety mielone
Składniki:
-
50 dag mielonego mięsa wołowego
-
10 dag ryżu
-
1/2 główki kapusty pekińskiej
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
sól i pieprz do smaku
-
bułka do panierowania
-
koperek do dekoracji
Składniki na sos:
-
1 średnia cebula
-
1 marchewka
-
1 niewielki korzeń pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
1 szklanka śmietany 18%
-
2 szklanki wody
-
sól i pieprz do smaku
Jak babcia Czesia robi niezwykłe kotlety?
Ryż ugotuj na sypko, wystudź. W międzyczasie kapustę pekińską umyj i drobno posiekaj . Warzywo włóż do miski i zalej 2 szklankami wrzątku , aby zmiękło.
Mięso na kotlety mielone przełóż do miski . Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku , a także ugotowany ryż. Na koniec dołóż odciśniętą z wody kapustę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość na jednolitą masę .
Z mięsa formuj niewielkie kotlety mielone i obtaczaj je w bułce tartej . Gotowe kotlety układaj w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanej odrobiną oleju. Piecz 20 minut w temperaturze 190 st. C.
W międzyczasie przygotuj sos do kotletów mielonych . Drobno posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju razem z obranymi i startymi na grubych oczkach warzywami korzeniowymi. Na koniec dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażaj wszystko jeszcze chwilę.
W osobnej misce wymieszaj kwaśną śmietanę z 2 szklankami wody . Dolej zawartość naczynia do patelni z podsmażonymi warzywami. Dopraw solą, pieprzem , doprowadź do wrzenia i podgrzewaj 1-2 minuty.
Z piekarnika wyjmij podpieczone kotlety mielone . Zalej je powstałym na patelni sosem. Wstaw całość do piekarnika na kolejne 30 minut . Upieczone kotlety mielone podawaj polane sosem i udekorowane siekanym koperkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
-
Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama