Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
Paluchy z ciasta francuskiego łączą w sobie wszystkie cechy idealnej przekąski. Są łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, wymagają niewielu składników i doskonale smakują. Trudno wyobrazić sobie lepszą przegryzkę na Mundial.
W czasie meczowego szału nikt nie chce spędzać długich godzin w kuchni. Na szczęście paluchy chlebowe zrobić można w zaledwie kilka chwil. Kiedy będą rumienić się w piekarniku, Ty możesz bez przeszkód śledzić sportową rywalizację na Mundialu. Kibicowanie przy tej przekąsce to czysta przyjemność.
Przepis na paluchy z ciasta francuskiego
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
1 szklanka tartego sera żółtego
100 g cienko krojonego wędzonego boczku
1 jajko
zioła prowansalskie do posypania
Błyskawiczna przekąska na Mundial krok po kroku
Jeden płat ciasta na paluchy rozwiń i połóż na blacie. Posmaruj jego powierzchnię rozkłóconym jajkiem. Następnie na cieście rozsyp równomiernie stary ser oraz poukładaj plastry wędzonego boczku.
Drugi płat na paluchy z ciasta francuskiego również rozwiń i posmaruj jajkiem. Następnie przyłóż go równo do ciasta z przygotowanymi dodatkami tak, żeby posmarowane jajkami strony stykały się. Oba ciasta francuskie dociśnij, aby połączyły się.
Ciasto pokrój za pomocą ostrego noża w cienkie paski. Każdy z nich zawiń w spiralę. Tak przygotowane paluchy z ciasta francuskiego układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułożone paluchy z ciasta francuskiego posmaruj pozostałym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Piecz 10-15 minut do momentu, aż ciasto nieco wyrośnie i ładnie się zrumieni. Przekąskę na mundial możesz podać z ulubionym sosem.
Smakowite paluchy możesz upiec również z ciasta do pizzy. Ziołowe paluchy to kolejna odsłona ten prostej przegryzki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste
1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama