Cukinia marynowana na zimę
Cukinia marynowana jest doskonałym dodatkiem do dań gotowanych, pieczonych, z grilla. Możesz podać ją również do zimnej płyty lub jako pyszną przekąskę w chłodny, zimowy wieczór. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię marynowaną na zimę z rozmarynem.
Cukinia marynowana nie traci swoich właściwości odżywczych. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza. Ponadto cukinia zmniejsza stres oksydacyjny, wzmacnia organizm w okresie zimowym i posiada właściwości antynowotworowe.
Cukinię zamarynuj z rozmarynem, który nada jej charakterystyczny, mocno ziołowy smak i wzmocni jej cenne dla zdrowia właściwości. Rozmaryn działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Cukinię możesz zamarynować tradycyjnie z koprem, rozmarynem, papryczkami chili, curry, a nawet na słodko z miodem i kurkumą . Cukinia marynowana w każdej zalewie smakuje doskonale.
Przepis na cukinię marynowaną na zimę
Składniki na 5 litrowych słoików:
-
3 kg cukinii
-
główka czosnku
-
pieprz kolorowy ziarnisty
-
5 liści laurowych
-
10 ziarenek ziela angielskiego
-
gorczyca
-
gałązki świeżego rozmarynu
-
szklanka octu
-
cukier
-
sól
Jak przygotować cukinię marynowaną na zimę?
Na początku przygotuj zalewę: do dużego garnka wlej 2,5 litra wody, dodaj 4 łyżki cukru białego, 4 łyżki soli i szklankę octu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i odstaw do przestygnięcia.
Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Do każdego słoika włóż cukinię, liść laurowy, dwa obrane ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy, kilka ziarenek kolorowego pieprzu i gałązkę rozmarynu. Słoiki zalej zalewą, zakręć pokrywki i pasteryzuj przez 7 minut, następnie odstaw w suche i zacienione miejsce na minimum tydzień.
Smacznego.