Smakosze.pl
Marynowana cukinia

canva.com/rudisill, Getty Images Signature

Słodka, marynowana cukinia z dodatkiem miodu i kurkumy

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cukinia ma wyjątkowo wiele zastosowań, choć najczęściej zajadamy się nią po ugotowaniu. Tym razem prezentujemy sposób na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie. Słodki i wyjątkowo zdrowy przetwór nie ma sobie równych.

Cukinia w marynacie z miodem i kurkumą ma nie tylko pyszny smak i przepiękny, delikatnie żółty kolor. Dzięki właściwościom prozdrowotnym obu tych produktów cukinia poprawia pracę układu odpornościowego.

Jeśli więc planujesz przygotowywać niedługo przetwory na zimę, poniższa receptura sprawdzi się wręcz idealnie. W końcu w czasie zimy system immunologiczny na znacznie więcej pracy więc przyda się jego wzmocnienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • 2,5 szklanki wody

  • 0,5 szklanki octu

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki miodu

  • 2 łyżki kurkumy

  • 2 łyżki soli

  • 4 ząbki czosnku

Zacznij od umycia cukinii i przekrojenia jej w pół, a następnie w półplasterki. Do wyparzonych i dokładnie wyczyszczonych słoików wrzuć po kilka sztuk obranego czosnku, a także plasterki cukinii.

Kotlet schabowy

Cudowne kotlety schabowe marynowane w musztardzie

CZYTAJ DALEJ

W garnku zagotuj wodę oraz ocet. Dodaj do niej cukier, sól i mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, wsyp do niego kurkumę oraz wlej miód, gdy płyn delikatnie ostygnie. Gdy zalewa stanie się jednolita, zalej nią cukinię.

Zakręć słoiki i wstaw je do kąpieli wodnej na około 5 minut. Po tym czasie pozostaw słoiki do wystygnięcia na blacie, ułożone do góry dnem. Po tym czasie przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu przez minimalnie tydzień - wtedy są już gotowe do jedzenia.

Marynowana cukinia

Źródło: canva.com/Valentin Zvegintsev, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >