Słodka, marynowana cukinia z dodatkiem miodu i kurkumy
Cukinia ma wyjątkowo wiele zastosowań, choć najczęściej zajadamy się nią po ugotowaniu. Tym razem prezentujemy sposób na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie. Słodki i wyjątkowo zdrowy przetwór nie ma sobie równych.
Cukinia w marynacie z miodem i kurkumą ma nie tylko pyszny smak i przepiękny, delikatnie żółty kolor. Dzięki właściwościom prozdrowotnym obu tych produktów cukinia poprawia pracę układu odpornościowego.
Jeśli więc planujesz przygotowywać niedługo przetwory na zimę, poniższa receptura sprawdzi się wręcz idealnie. W końcu w czasie zimy system immunologiczny na znacznie więcej pracy więc przyda się jego wzmocnienie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie
Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.
Składniki:
2 kg cukinii
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki miodu
2 łyżki kurkumy
2 łyżki soli
4 ząbki czosnku
Zacznij od umycia cukinii i przekrojenia jej w pół, a następnie w półplasterki. Do wyparzonych i dokładnie wyczyszczonych słoików wrzuć po kilka sztuk obranego czosnku, a także plasterki cukinii.
W garnku zagotuj wodę oraz ocet. Dodaj do niej cukier, sól i mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, wsyp do niego kurkumę oraz wlej miód, gdy płyn delikatnie ostygnie. Gdy zalewa stanie się jednolita, zalej nią cukinię.
Zakręć słoiki i wstaw je do kąpieli wodnej na około 5 minut. Po tym czasie pozostaw słoiki do wystygnięcia na blacie, ułożone do góry dnem. Po tym czasie przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu przez minimalnie tydzień - wtedy są już gotowe do jedzenia.
Źródło: canva.com/Valentin Zvegintsev, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot.com