Cukinia po meksykańsku - idealny propozycja na kolację
Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.
Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.
Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.
Przepis na cukinię po meksykańsku, czyli szybką kolację dla całej rodziny
Składniki na 4 porcje:
-
2 duże cukinie
-
250 g mięsa mielonego
-
czerwona cebula
-
czerwona fasola w puszcze
-
pomidory w puszcze
-
ser gouda do posypania
-
świeża kolendra lub natka pietruszki
-
łyżeczka kminu rzymskiego
-
sól, pieprz
-
chili (opcjonalnie)
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować cukinię po meksykańsku?
Cukinie umyj, osusz, przekrój na pół wzdłuż, wydrąż środek, oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą.
Przygotuj farsz: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso mielone, łyżeczkę kminu rzymskiego, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż, aż mięso będzie białe. Dodaj odsączoną z wody fasolę, puszkę pomidorów i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, do odparowania nadmiaru soku. W razie potrzeby dopraw kminem, solą, pieprzem, chili.
Cukinie ułóż na blasze z papierem do pieczenia, do każdej włóż gotowy farsz, zetrzyj ser i oprósz kolendrą lub pietruszką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 30 minut.
Smacznego.