Smakosze.pl Przepisy Cukinia po meksykańsku - idealny propozycja na kolację
canva/iko636

Cukinia po meksykańsku - idealny propozycja na kolację

7 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.

Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.

Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.

Przepis na cukinię po meksykańsku, czyli szybką kolację dla całej rodziny

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże cukinie

  • 250 g mięsa mielonego

  • czerwona cebula

  • czerwona fasola w puszcze

  • pomidory w puszcze

  • ser gouda do posypania

  • świeża kolendra lub natka pietruszki

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • sól, pieprz

  • chili (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować cukinię po meksykańsku?

Cukinie umyj, osusz, przekrój na pół wzdłuż, wydrąż środek, oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą.

Przygotuj farsz: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso mielone, łyżeczkę kminu rzymskiego, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż, aż mięso będzie białe. Dodaj odsączoną z wody fasolę, puszkę pomidorów i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, do odparowania nadmiaru soku. W razie potrzeby dopraw kminem, solą, pieprzem, chili.

Cukinie ułóż na blasze z papierem do pieczenia, do każdej włóż gotowy farsz, zetrzyj ser i oprósz kolendrą lub pietruszką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 30 minut.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy