Smakosze.pl
Quinoa

pixabay.com

Quinoa po meksykańsku z jednej patelni

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Kuchnia meksykańska to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu! Mnóstwo kolorów, świeże składniki, wyrazistość potraw to tylko kilka z jej cech charakterystycznych. Znana jest z potraw z dodatkiem różnych odmian fasoli, papryk chili i kukurydzy. Quinoa po meksykańsku z jednej patelni to propozycja bardzo zdrowego i naprawdę aromatycznego obiadu.

Czym jest quinoa?

Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, to oryginalny smak Ameryki Południowej. Tam też głównie jest uprawiana od uwaga… aż około 5 tysięcy lat. Kiedyś wiodła prym w kuchni meksykańskiej i zastępowała kukurydzę. Komosa nie potrzebuje wyjątkowych warunków do uprawy, rośnie nawet na, wydawać by się mogło, niekorzystnych glebach. Małe wymagania sprawiają, że roślina dojrzewa po około 4 miesiącach od wysiania. Źdźbła komosy mogą osiągać aż 2,5 m wysokości.

Nazwa quinoa pochodzi od słowa z języka Quechua. Niegdyś nazywano ją matką zbóż. 

Quinoa nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna, a ponadto bardzo zdrowa. Jest też źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i wielu witamin. W związku z tym, że zawiera też naprawdę pokaźną ilość flawonoidów, ma właściwości antyoksydacyjne. Duża zawartość białka sprawia, że komosa z powodzeniem może być stosowana jako alternatywa w diecie wegetariańskiej. Indeks glikemiczny komosy ryżowej jest niski, a wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na proces trawienia i regulację poziomu cholesterolu. 

Quinoa po meksykańsku z jednej patelni przepis

Po teorii czas na najprzyjemniejszą część, czyli praktykę. Całe szczęście danie to jest szybkie do przygotowania, a ponadto wegańskie! Mogę jednak ręczyć, że zasmakuje nie tylko weganom. 

składniki:

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chilli

  • 1 szklanka komosy ryżowej

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 szklanka kukurydzy

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

  • awokado

  • limonka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • ½  łyżeczki ostrej papryki

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego

  • świeża kolendra (dla tych, którzy lubią)

przygotowanie:

  • Przygotować dużą patelnię z pokrywą. Rozgrzać na niej oliwę.

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię. Chili pokroić na plasterki i również wrzucić na patelnię.

  • Dodać surową quinoę i wlać bulion, a następnie zwiększyć moc palnika. Dodać słodką paprykę, ostrą paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz, a następnie wymieszać.

  • Kukurydzę odcedzić i dodać na patelnię. Dodać też ugotowaną fasolę oraz, po odcedzeniu, pomidory z puszki. Całość wymieszać i zagotować.

  • Zmniejszyć moc palnika, następnie przykryć patelnię pokrywką i gotować około 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

  • Awokado obrać, pokroić w kostkę lub plasterki i skropić sokiem z limonki.

  • Zdjąć patelnię z palnika, wyłożyć jej zawartość na talerze.

  • Na wierzchu ułożyć awokado, posypać kolendrą. Na talerz można dodać też ćwiartki limonki.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >