Cukinia w zalewie musztardowej - prosty i sprawdzony przepis
Przetwory są doskonałym sposobem na przechowywanie warzyw i owoców zimą. Mogą być przygotowywane w różny sposób: kiszone, marynowane, konserwowe. Cukinia w zalewie musztardowej z dodatkiem miodu smakuje doskonale i zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię w zalewie musztardowej.
Cukinia w zalewie musztardowej to połączenie słodkiego miodu z intensywnym smakiem gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Cukinia doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do grillowanych potraw, dań mięsnych, zimnej płyty, sałatek.
Cukinia w zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i witamin. Dzięki procesowi pasteryzacji będzie smaczna i chrupiąca przez wiele miesięcy. Słoiki pasteryzuj godzinę, zbyt długie gotowanie może zmętnić zalewę i zepsuć warzywo. Jeśli chcesz, aby cukinia zachowała swój smak nawet przez rok, po 24 godzinach ponownie wykonaj proces pasteryzacji.
Cukinię możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak marynowaną cukinię w rozmarynie , jako doskonały, aromatyczny dodatek do wielu dań i zimnej płyty.
Przepis na cukinię w zalewie musztardowej
Składniki na 5 słoików 500 ml:
-
3 średnie cukinie
-
3 łyżki musztardy stołowej, delikatesowej
-
3 łyżki miodu
-
1/4 szklanki octu jabłkowego
-
15 ziaren ziela angielskiego
-
10 liści laurowych
-
15 ziaren pieprzu kolorowego
-
pół litra wody
-
łyżeczka soli
Jak przygotować cukinię w zalewie musztardowej?
Umyj, osusz i pokrój cukinie na cienkie plasterki. Przygotuj zalewę: w dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, musztardę, miód, ocet jabłkowy, dokładnie wymieszaj i przestudź.
Do każdego słoika włóż plasterki cukinii, dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, następnie zalej zalewą i zakręć. Słoiki pasteryzuj i odstaw w suche, zacienione miejsce. Po 7 dniach cukinia jest gotowa do spożycia.