Smakosze.pl Przepisy Cukinia w zalewie musztardowej - prosty i sprawdzony przepis
canva/rudisill

Cukinia w zalewie musztardowej - prosty i sprawdzony przepis

8 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przetwory są doskonałym sposobem na przechowywanie warzyw i owoców zimą. Mogą być przygotowywane w różny sposób: kiszone, marynowane, konserwowe. Cukinia w zalewie musztardowej z dodatkiem miodu smakuje doskonale i zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię w zalewie musztardowej.

Cukinia w zalewie musztardowej to połączenie słodkiego miodu z intensywnym smakiem gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Cukinia doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do grillowanych potraw, dań mięsnych, zimnej płyty, sałatek.

Cukinia w zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i witamin. Dzięki procesowi pasteryzacji będzie smaczna i chrupiąca przez wiele miesięcy. Słoiki pasteryzuj godzinę, zbyt długie gotowanie może zmętnić zalewę i zepsuć warzywo. Jeśli chcesz, aby cukinia zachowała swój smak nawet przez rok, po 24 godzinach ponownie wykonaj proces pasteryzacji.

Cukinię możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak marynowaną cukinię w rozmarynie , jako doskonały, aromatyczny dodatek do wielu dań i zimnej płyty.

Przepis na cukinię w zalewie musztardowej

Składniki na 5 słoików 500 ml:

  • 3 średnie cukinie

  • 3 łyżki musztardy stołowej, delikatesowej

  • 3 łyżki miodu

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 10 liści laurowych

  • 15 ziaren pieprzu kolorowego

  • pół litra wody

  • łyżeczka soli

Jak przygotować cukinię w zalewie musztardowej?

Umyj, osusz i pokrój cukinie na cienkie plasterki. Przygotuj zalewę: w dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, musztardę, miód, ocet jabłkowy, dokładnie wymieszaj i przestudź.

Do każdego słoika włóż plasterki cukinii, dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, następnie zalej zalewą i zakręć. Słoiki pasteryzuj i odstaw w suche, zacienione miejsce. Po 7 dniach cukinia jest gotowa do spożycia.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy