Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia marynowana na zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.10.2021 02:00

Cukinia marynowana na zimę

Cukinia marynowana na zimę
canva/kabVisio

Cukinia marynowana jest doskonałym dodatkiem do dań gotowanych, pieczonych, z grilla. Możesz podać ją również do zimnej płyty lub jako pyszną przekąskę w chłodny, zimowy wieczór. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię marynowaną na zimę z rozmarynem.

Cukinia marynowana nie traci swoich właściwości odżywczych. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza. Ponadto cukinia zmniejsza stres oksydacyjny, wzmacnia organizm w okresie zimowym i posiada właściwości antynowotworowe.

Cukinię zamarynuj z rozmarynem, który nada jej charakterystyczny, mocno ziołowy smak i wzmocni jej cenne dla zdrowia właściwości. Rozmaryn działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Cukinię możesz zamarynować tradycyjnie z koprem, rozmarynem, papryczkami chili, curry, a nawet na słodko z miodem i kurkumą. Cukinia marynowana w każdej zalewie smakuje doskonale.

Przepis na cukinię marynowaną na zimę

Składniki na 5 litrowych słoików:

  • 3 kg cukinii

  • główka czosnku

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • 5 liści laurowych

  • 10 ziarenek ziela angielskiego

  • gorczyca

  • gałązki świeżego rozmarynu

  • szklanka octu

  • cukier

  • sól

Jak przygotować cukinię marynowaną na zimę?

Na początku przygotuj zalewę: do dużego garnka wlej 2,5 litra wody, dodaj 4 łyżki cukru białego, 4 łyżki soli i szklankę octu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i odstaw do przestygnięcia.

Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Do każdego słoika włóż cukinię, liść laurowy, dwa obrane ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy, kilka ziarenek kolorowego pieprzu i gałązkę rozmarynu. Słoiki zalej zalewą, zakręć pokrywki i pasteryzuj przez 7 minut, następnie odstaw w suche i zacienione miejsce na minimum tydzień.

Smacznego.

Tagi: cukinia