Smakosze.pl Przepisy Cukinia z fetą - szybka i prosta kolacja
canva/Olha_Afanasieva

Cukinia z fetą - szybka i prosta kolacja

8 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybką i prostą kolację? Przepis na cukinię z fetą, zapiekaną z bułką tartą jest wyjątkowo prosty, smaczny, a kolację przygotujesz na podstawie składników, które z pewnością masz w domu. Cukinia z bułką tartą, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i szczypiorku ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak ją przygotować.

Cukinia, podobnie jak fasolka szparagowa, smakuje obłędnie w towarzystwie bułki tartej. Podpieczona z oliwą, z dodatkiem oregano i fety z pewnością skradnie serca wszystkich domowników. Wykorzystaj również sezon na orzechy włoskie i posyp nimi gotową potrawę. Są bardzo smaczne, zdrowe i doskonale komponują się z cukinią, bułką i fetą.

Ser feta jest tradycyjnym, greckim serem solankowym, produkowanym z sera koziego lub owczego. Jest delikatny, lecz mocno słony, dzięki czemu doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami i sałatkami. Podczas kupowania sera, zawsze zwracaj uwagę na opakowanie i skład. Ser przypominający fetę o nazwie "ser sałatkowy" lub "ser typu greckiego" nie jest prawdziwą fetą i przygotowywany jest z mleka krowiego.

Z serem feta możesz przygotować wiele pysznych i prostych potraw. Tarta ze szpinakiem i fetą to pomysł na lekką i bardzo smaczną kolację dla całej rodziny.

Przepis na cukinię z fetą

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie cukinie

  • pół opakowania sera feta

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka oliwy

  • orzechy włoskie

  • szczypiorek

  • łyżka bułki tartej

  • oregano

  • sól, pieprz

Jak przygotować cukinię z fetą?

Cukinie umyj, osusz i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Fetę pokrój na małe kawałki lub pokrusz . Obierz orzechy z łupinek, posiekaj szczypiorek

Przygotuj marynatę: do miseczki wsyp bułkę tartą i polej oliwą tak, aby bułka była mokr a. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw oregano i wymieszaj.

Plasterki cukinii wyłóż na blachę z pergaminem do pieczenia, dopraw solą, pieprzem, posmaruj marynatą, następnie połóż ser feta. Piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Podaj z orzechami i posiekanym szczypiorkiem .

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy