Smakosze.pl Przepisy Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca
pixabay.com

Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca

Curry to klasyczne danie południowo-wschodniej Azji. Przygotowane z batatami, kalafiorem i orzechami jest niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne.

Czerwona pasta curry

Pasta curry jest głównym elementem kuchni tajskiej, indyjskiej. Połączenie wielu przypraw i ziół sprawia, że pasta jest niezwykle aromatyczna i nadaje daniom wyjątkowej, orientalnej nuty. Możesz kupić gotową pastę curry, ale możesz również przygotować ją samodzielnie w domu.

Składniki na czerwoną pastę curry:

  • 4 trawy cytrynowe,

  • 5 szalotek,

  • 5 papryczek chilli,

  • 2 papryki czerwone,

  • 5 cm kawałek świeżego imbiru,

  • 2 limonki,

  • 3 łyżki ziaren kolendry,

  • 1 ½ łyżki kuminu,

  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku,

  • 2 łyżki oleju.

Na suchej patelni upraż kolendrę i kumin. Odstaw na talerz.Obierz imbir, czosnek, pokrój papryki oraz trawę cytrynową.Wyciśnij sok z limonek. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.Pasta curry gotowa!

Pastę możesz przechowywać w zamrażalniku.

Przepis na wegetariańskie curry

Aby przygotować curry wegetariańskie, potrzebujesz:

  • 2 bataty,

  • 2 duże marchewki,

  • kilka małych różyczek kalafiora i brokuła,

  • groszek cukrowy,

  • cebula czerwona,

  • dwa ząbki czosnku,

  • garść orzechów nerkowca,

  • czerwona pasta curry,

  • 400 ml mleka kokosowego,

  • łyżka masła.

Bataty i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i włóż do gorącej wody na 15 minut.Na rozgrzaną i suchą patelnię wsyp orzechy i praż przez kilka minut. Następnie przesyp je do miseczki.Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę i podsmaż, aż się zarumienią.Dodaj pastę curry, brokuła, kalafiora, groszek. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.Następnie wlej mleko kokosowe i wsyp orzechy. Wymieszaj. Dodaj bataty i marchewkę i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Curry możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy