Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca
Curry wegetariańskie z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca
Curry to klasyczne danie południowo-wschodniej Azji. Przygotowane z batatami, kalafiorem i orzechami jest niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne.
Czerwona pasta curry
Pasta curry jest głównym elementem kuchni tajskiej, indyjskiej. Połączenie wielu przypraw i ziół sprawia, że pasta jest niezwykle aromatyczna i nadaje daniom wyjątkowej, orientalnej nuty. Możesz kupić gotową pastę curry, ale możesz również przygotować ją samodzielnie w domu.
Składniki na czerwoną pastę curry:
-
4 trawy cytrynowe,
-
5 szalotek,
-
5 papryczek chilli,
-
2 papryki czerwone,
-
5 cm kawałek świeżego imbiru,
-
2 limonki,
-
3 łyżki ziaren kolendry,
-
1 ½ łyżki kuminu,
-
4 łyżki słodkiej papryki w proszku,
-
2 łyżki oleju.
Na suchej patelni upraż kolendrę i kumin. Odstaw na talerz.Obierz imbir, czosnek, pokrój papryki oraz trawę cytrynową.Wyciśnij sok z limonek. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.Pasta curry gotowa!
Pastę możesz przechowywać w zamrażalniku.
Przepis na wegetariańskie curry
Aby przygotować curry wegetariańskie, potrzebujesz:
-
2 bataty,
-
2 duże marchewki,
-
kilka małych różyczek kalafiora i brokuła,
-
groszek cukrowy,
-
cebula czerwona,
-
dwa ząbki czosnku,
-
garść orzechów nerkowca,
-
czerwona pasta curry,
-
400 ml mleka kokosowego,
-
łyżka masła.
Bataty i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i włóż do gorącej wody na 15 minut.Na rozgrzaną i suchą patelnię wsyp orzechy i praż przez kilka minut. Następnie przesyp je do miseczki.Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę i podsmaż, aż się zarumienią.Dodaj pastę curry, brokuła, kalafiora, groszek. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.Następnie wlej mleko kokosowe i wsyp orzechy. Wymieszaj. Dodaj bataty i marchewkę i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Curry możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!