Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej? 1 błąd popełnia niemal każdy
Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Zupa doczekała się wielu przepisów i wielu opcji podania, jednak aby uzyskać idealny smak, należy pamiętać o bardzo ważnej czynności, bez której pomidorowa nie będzie dobra. Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej?
Pomidorowa na żeberkach, kurczaku, na rosole, wegetariańska. Z ryżem, makaronem nitkami, lanymi kluskami, świderkami. Z pietruszką, koperkiem... zupę możemy ugotować w wielu wersjach. Wszystkie przepisy łączy jednak jeden bardzo ważny szczegół, bez którego zupa zrobiona nawet z najlepszych pomidorów, warzyw i mięsa smaczna nie będzie.
Pamiętajmy, że pomidory bardzo lubią się z czosnkiem i ziołami, zupę możemy więc ugotować z 2 ząbkami czosnku i szczyptą świeżej bazylii lub oregano- będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Nie zapominajmy również o bulionie, który jest bazą całego dania.
Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej?
Sekretem doskonałej w smaku pomidorowej jest przesmażenie surowych pomidorów, pomidorów z puszki lub passaty na odrobinie oleju.
Tak przygotowane warzywa mają bardzo wyraźny smak i pachną rewelacyjnie, dodaj je później do bulionu i podgotuj- zupa będzie idealna.
Do zupy dodaj również odrobinę cukru, który pozbędzie się cierpkiego smaku. Unikaj gotowania pomidorowej na pomidorach, których wcześniej nie podsmażyłeś. Zupa będzie wtedy mało wyraźna i mdła w smaku.
Źródło zdjęcia: canva/ alfernec Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se