Jak zrobić domowy miód z mniszka?
Miód z mniszka lekarskiego jest drogim produktem, jednak z łatwością przygotujesz go samodzielnie za grosze. Miód ten jest jednym z najzdrowszych produktów. Dodaj go do herbaty lub posmaruj kromkę chleba, a pozytywne efekty poczujesz od razu. Jak zrobić domowy miód z mniszka?
Miód z mniszka lekarskiego słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. To jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków produktu. Miód z mleczy możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy, że wybierzesz się na spacer na łąkę z dala od dróg, aby zebrać mlecze.
Miód z mniszka lekarskiego, ze względu na warunki klimatyczne i geograficzne, jest drogim, unikatowym i trudnodostępnym produktem. Masowa produkcja tego rodzaju miodu jest trudna, stąd wysoka cena.
Do przygotowania miodu w domowych warunkach potrzebujesz wyłącznie zebranych kwiatów, kilograma cukru i soku z dwóch cytryn. Samodzielnie przygotowany produkt z mniszka lekarskiego jest równie smaczny, zdrowy i naprawdę tani.
Z mniszka przygotujesz również domowy syrop- tu poznasz przepis na syrop z mniszka lekarskiego, jest idealny na przeziębienie, grypę i choroby górnych dróg oddechowych.
Właściwości zdrowotne miodu z mniszka lekarskiego
Miód jest bogatym źródłem wielu cennych związków, między innymi witaminy C, B2, potasu, żelaza, manganu i silnych antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i działają antynowotworowo.
Regularne spożywanie miodu z mniszka lekarskiego między innymi wzmacnia odporność i stawy, reguluje pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Miód idealnie sprawdzi się również jako naturalny lek na anemię, niestrawność i inne problemy żołądkowe i wątrobowe.
Aby miód zachował wszystkie właściwości, nie dodawajmy go do wrzącej wody. Najlepiej dodać łyżeczkę do letniej wody lub herbaty. Woda, której temperatura wynosi powyżej 40 stopni C, sprawia, że miód zachowuje wyłącznie walory smakowe, ale jest pozbawiony cennych związków i witamin.
Przepis na miód z mniszka lekarskiego
Składniki na 3-4 słoiczki o pojemności około 200 ml:
500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
2 cytryny
1 kg cukru
1 l wody
Jak zrobić domowy miód z mniszka?
Zerwij kwiaty, rozłóż je na papierze i odstaw na godzinę, aby wyszły z nich owady, następnie sprawdź, czy nie są brudne, nie mają piasku, ziemi. Kwiaty przełóż do garnka, wlej wodę i zagotuj.
Gdy wywar zacznie wrzeć, wyłącz palnik i odstaw garnek w suche, ciemne miejsce na całą dobę, aby kwiaty oddały cały aromat. Następnego dnia napar przeciśnij przez gazę i dokładnie dociskaj mlecze.
Napar wlej do garnka, wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu, do rozpuszczenia kryształków, następnie wlej sok wyciśnięty z dwóch cytryn, wymieszaj i gotuj około 1,5 godziny na najmniejszym ogniu, do powstania gęstego miodu.
Co jakiś czas dokładnie wymieszaj masę. Gdy miód już będzie dostatecznie gęsty, przelej go do wyparzonych słoiczków, zakręć je i odstaw do góry dnem na czas studzenia. Miód jest gotowy, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ madeleinesteinbach Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiad
Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach
Źródło: mojegotowanie.pl, beszamel.se