Smakosze.pl
Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

canva/madaland

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

10 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nawet najlepszej jakości ogórki po ukiszeniu mogą być puste w środku i mało soczyste. Dowiesz się, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Wystarczy jedno niedopatrzenie. Dlaczego ogórki psują się podczas kiszenia?

Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Jednym z najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych są ogórki kiszone. Warzywa są świetnym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty. Smakują rewelacyjnie z kromką chleba i smalcem, przygotujemy z nich także wiele pysznych dań, w tym zupę ogórkową na żeberkach.

wątróbka

Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok

CZYTAJ DALEJ

Do kiszenia ogórków niezbędne są również dodatki, jak czosnek, chrzan, koper, liście wiśni i kilka innych przypraw, które sprawiają, że warzywa nabierają doskonałego smaku. Niekiedy jednak po ukiszeniu okazuje się, że warzywa są puste w środku, suche, gorzkie lub zupełnie zepsute.

Szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone? W tym artykule poznasz niezawodny przepis z 1895 roku, ogórki będą perfekcyjne.

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku?

Zbyt duże ogórki i takie, które leżą już kilka dni od zakupu, zwykle będą puste w środku po ukiszeniu. Ogórki z upływem czasu tracą wodę i elastyczność, dlatego też przygotujmy ogórki od razu po kupieniu.

Ogórki małe i świeże zawsze będą soczyste i pełne smaku. Przed wkładaniem ogórków do słoików, zamoczmy je przez godzinę w zimnej wodzie, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.

Dlaczego ogórki kiszone są niesmaczne lub zepsute?

Ogórki po ukiszeniu są niesmaczne, kiedy przesadzimy z ilością przypraw. Niektóre z nich gorzknieją z biegiem czasu, co wpływa na smak warzyw.

Kiszonki mogą się zepsuć, ponieważ źle je umyjemy lub nie wyparzymy słoików. Bardzo ważny jest również poziom wody, którą dodajemy do słoików- ogórki muszą być w niej całkowicie zanurzone, w przeciwnym razie będą się psuć.

Kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/ Nadezhda_Nesterova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl, haps.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Truskawki

Produkty

Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >
Piotr Molecki/East News, facebook.com/SlodkiSlony

Produkty

Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Cena zwala z nóg

Czytaj więcej >

Produkty

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Czytaj więcej >
Obieranie pieczarek

Produkty

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Czytaj więcej >
Jak należy przechowywać koperek?

Produkty

Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu

Czytaj więcej >
rabarbar

Produkty

Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?

Czytaj więcej >