Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.05.2022 16:43

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd
canva/madaland

Nawet najlepszej jakości ogórki po ukiszeniu mogą być puste w środku i mało soczyste. Dowiesz się, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Wystarczy jedno niedopatrzenie. Dlaczego ogórki psują się podczas kiszenia?

Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Jednym z najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych są ogórki kiszone. Warzywa są świetnym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty. Smakują rewelacyjnie z kromką chleba i smalcem, przygotujemy z nich także wiele pysznych dań, w tym zupę ogórkową na żeberkach.

Do kiszenia ogórków niezbędne są również dodatki, jak czosnek, chrzan, koper, liście wiśni i kilka innych przypraw, które sprawiają, że warzywa nabierają doskonałego smaku. Niekiedy jednak po ukiszeniu okazuje się, że warzywa są puste w środku, suche, gorzkie lub zupełnie zepsute.

Szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone? W tym artykule poznasz niezawodny przepis z 1895 roku, ogórki będą perfekcyjne.

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku?

Zbyt duże ogórki i takie, które leżą już kilka dni od zakupu, zwykle będą puste w środku po ukiszeniu. Ogórki z upływem czasu tracą wodę i elastyczność, dlatego też przygotujmy ogórki od razu po kupieniu.

Ogórki małe i świeże zawsze będą soczyste i pełne smaku. Przed wkładaniem ogórków do słoików, zamoczmy je przez godzinę w zimnej wodzie, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.

Dlaczego ogórki kiszone są niesmaczne lub zepsute?

Ogórki po ukiszeniu są niesmaczne, kiedy przesadzimy z ilością przypraw. Niektóre z nich gorzknieją z biegiem czasu, co wpływa na smak warzyw.

Kiszonki mogą się zepsuć, ponieważ źle je umyjemy lub nie wyparzymy słoików. Bardzo ważny jest również poziom wody, którą dodajemy do słoików- ogórki muszą być w niej całkowicie zanurzone, w przeciwnym razie będą się psuć.

Kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/ Nadezhda_Nesterova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl, haps.pl