Smakosze.pl Restauracje CzekoKinder od Magdaleny Skały – przepis właścicielki Las Dolci
materiały własne Las Dolci

CzekoKinder od Magdaleny Skały – przepis właścicielki Las Dolci

1 maja 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Las Dolci to, jak można przeczytać na stronie restauracji, to miejsce powstałe z miłości do słodkiego i włoskiego stylu życia. I rzeczywiście, właścicielka – Magdalena Skała tworzy prawdziwe słodkie cuda, które cieszą nie tylko podniebienia i rozpieszczają kubki smakowe, ale też radują oczy, bo wyglądają naprawdę nieziemsko. W lokalu, który znajduje się w Zawierciu, królują wypieki bez polepszaczy i półproduktów. Magda stawia na naturalność i pełnię smaku.

W krótkim wywiadzie opowiedziała o swoich przeznaczeniu, trendach w wypiekach ślubnych i trudnościach związanych z pracą w pandemii. Specjalnie dla czytelników portalu Smakosze udostępniła też przepis na jeden z najbardziej popularnych deserów, który każdy może bez problemu wykonać w domowym zaciszu.

Fotografia przedstawia Magdalenę Skałę, właścicielkę restauracji Las Dolci

Wywiad z Magdaleną Skałą - właścicielką Las Dolci

Dlaczego rzuciłaś wcześniejszą pracę i wkroczyłaś do świata kulinariów? Pochodzę z rodziny piekarza, więc to było przeznaczenie (śmiech). Mój dziadek założył piekarnię, która działa do dziś, a ja piekę ciasta i desery od małego.

Co jest według Ciebie najmocniejszą stroną Las Dolci? My jesteśmy dla ludzi. To dla nich robimy torty, dbając o najmniejsze szczegóły. Czasem spędzamy tygodnie na wymianie maili, aby stworzyć ten jedyny, wymarzony tor t. Jakość produktów i dbanie o najmniejsze szczegóły to nasza super moc. Podobnie jak belgijska czekolada, masło i wanilia z Madagaskaru.

Twoja firma specjalizuje się m.in. w spektakularnych tortach — jak wyglądają obecne trendy w wypiekach ślubnych? Co najchętniej zamawiają pary młode? Pary młode coraz częściej eksperymentują i chcą odważniejsze dekoracje na torcie. Klasyka oczywiście nigdy nie wyjdzie z mody, ale mam już kilka projektów, na które czekam z niecierpliwością. Trendy 2021 w tortach to koronki, perły, zapożyczenia z architektury i mody. Tort z mocnymi akcentami kolorystycznymi jak i te białe z kwiatami żywymi oraz delikatne kwiaty z papieru jadalnego.

Przez pandemię ucierpiało wiele biznesów — wy też odczuliście jej skutki? W końcu wciąż obowiązują restrykcje związane z organizacją wesel czy imprez, na których takie wypieki są pożądane? W 2020 roku sporo naszych zarezerwowanych uroczystości się nie odbyło, a wiele par zdecydowało się na wesela do 50 osób. To było mocno słabe lato i nie zapowiada się, aby w tym roku było jakoś szczególnie weselne. Mamy zarezerwowany cały sezon, natomiast tak naprawdę nie jesteśmy w stanie nic przewidzieć. Jednak zważywszy na sytuację z zeszłego roku, szybko postanowiliśmy działać i wprowadziliśmy do naszej oferty tzw. maluszki, czyli torty na dwie osoby oraz mniejsze rozmiary, aby jednak można było u nas zamówić tort na rodzinne, małe uroczystości.

Na swoim blogu dzielisz się przepisami na przepyszne wypieki – nie boisz się, że w ten sposób klienci, zamiast zamówić słodkości od Ciebie, po prostu zrobią je samodzielnie w domu? Nawet powinni i chcę, żeby je robili, bo są sprawdzone i pyszne! Wiem z doświadczenia, że nie zawsze jest czas na przygotowanie słodkości, bo jednak one wymagają bardzo dużo czasu i pracy. Natomiast nie zawsze opłaca się robić tortownicę ciasta dla dwóch osób. Wtedy z pomocą przychodzimy my i nasze porcje deserów dla każdego!

Jaki przepis jest obecnie Twoim ulubionym? Bomba jaśminowa! To jest nasz deser nawiązujący do natury, rześkiego lata i beztroskiej chwili na trawie z głową w chmurach. Tak wyobrażamy sobie kogoś, kto je ten deser. Delikatny mus jaśminowy z żelką marakuja, kruche migdałowe ciasto i lemon curd . Natomiast w domu to tylko pudding mocno czekoladowy z solonym karmelem. Szybki przepis, dekadencki i prosty w wykonaniu. W razie niezapowiedzianych gości robię z kolei nasz CzekoKinde r – jest po prostu najlepszym ciastkiem ever! To ciasto robi się w 3 minuty i jest idealne na każdą okazję.

Źródło: mat. własne Las Dolci

Jak zrobić CzekoKinder?

Poniżej przepis na tortownicę o średnicy 26cm.

Spód:

  • 200 gramów maślanych ciastek

  • 100 gramów masła

Masa

  • 350 mascarpone

  • 350 białej czekolady najlepszej jakości

  • kinderki, lentilki, Kinder Bueno do ozdoby.

Przygotowanie:

Masło rozpuść, ciastka zblenduj na "piasek" i wymieszaj. Wyłóż ciastka na spód, a następnie schowaj do lodówki na 30 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mascarpone. Poczekaj około 1 minuty, aż temperatura się wyrówna. Wymieszaj dokładnie i wylej na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Udekoruj wedle uznania. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy