Dlaczego powinno się kłaść kostkę lodu na grillowane mięso?
Amerykański szef kuchni i były juror programu Masterchef zdradził sekret idealnego mięsa z grilla. Dzięki niemu będzie ono idealnie soczyste i z pewnością posmakuje absolutnie całej rodzinie!
Dlaczego warto położyć na mięso z grilla kostkę lodu?
Zdaniem amerykańskiego kucharza w przygotowaniu idealnego mięsa z grilla pomoże kostka lodu. Najlepiej, gdy wciśniemy ją w sam środek uformowanego mięsa. Powód? Gdy wrzucimy mięso na grilla, roztapiająca się kostka zapewni mu odpowiednie nawilżenie i sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche.
Co ciekawe kucharz zaleca, aby nie przesadzać z przyprawami. Jego zdaniem dobrej jakości mięso samo obroni się smakiem, a zbędne dodatki wcale go nie poprawią, a wręcz mogą go popsuć.
Poniżej podajemy przepis na obłędne domowe burgery prosto z grilla. Warto wypróbować go już podczas weekendu majowego!
Przepis na domowe burgery z grilla
Składniki:
antrykot wołowy - 800 g
2 łyżki suszonej cebuli
3 łyżki musztardy saperskiej
1 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
Dodatkowo:
5 bułek
5 liści sałaty
5 plastrów dobrej jakości boczku
5 plastrów żółtego sera
kilka ogórków konserwowych
pomidor
cebula czerwona
Sposób wykonania:
Pokrój cebulę, ogórki konserwowe oraz pomidora w cienkie plasterki. Połóż kawałki boczku na grillu i poczekaj kilka minut, aż staną się one chrupiące. Mięso zmiel w maszynce. Połącz je z musztardą, suszoną cebulą, sosem sojowym, octem balsamicznym. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiaj je przez kilka minut.
Uformuj z mięsa 5 płaskich kotletów, grilluj je po kilka minut z każdej strony. Na koniec na każdym z nich połóż plasterek żółtego sera.
Przetnij na pół każdą z bułek i podpiecz ją na grillu. Spód posmaruj musztardą, a następnie połóż na niej sałatę, kotlety, zgrillowany boczek, plasterek pomidora, ogórki konserwowe oraz cebulę czerwoną.
Polecamy również przepis na kaszankę z grilla, który podawaliśmy w tym artykule.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2/ doradca smaku