Smakosze.pl
grill

Pixabay / suju-foto

Dlaczego powinno się kłaść kostkę lodu na grillowane mięso?

30 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zbliża się sezon grillowy. Co robić, aby cieszyć się soczystym mięsem? Były juror amerykańskiego Masterchefa udzielił dość zaskakującej wskazówki. Efekty są podobno spektakularne. Zdradzamy, co należy zrobić, aby zachwycić bliskich idealnym mięsem

Amerykański szef kuchni i były juror programu Masterchef zdradził sekret idealnego mięsa z grilla. Dzięki niemu będzie ono idealnie soczyste i z pewnością posmakuje absolutnie całej rodzinie!

Dlaczego warto położyć na mięso z grilla kostkę lodu?

Zdaniem amerykańskiego kucharza w przygotowaniu idealnego mięsa z grilla pomoże kostka lodu. Najlepiej, gdy wciśniemy ją w sam środek uformowanego mięsa. Powód? Gdy wrzucimy mięso na grilla, roztapiająca się kostka zapewni mu odpowiednie nawilżenie i sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche.

Co ciekawe kucharz zaleca, aby nie przesadzać z przyprawami. Jego zdaniem dobrej jakości mięso samo obroni się smakiem, a zbędne dodatki wcale go nie poprawią, a wręcz mogą go popsuć.

Poniżej podajemy przepis na obłędne domowe burgery prosto z grilla. Warto wypróbować go już podczas weekendu majowego!

Przepis na domowe burgery z grilla

Składniki:

  • antrykot wołowy - 800 g

  • 2 łyżki suszonej cebuli 

  • 3 łyżki musztardy saperskiej

  • 1 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo:

  • 5 bułek

  • 5 liści sałaty

  • 5 plastrów dobrej jakości boczku

  • 5 plastrów żółtego sera

  • kilka ogórków konserwowych

  • pomidor

  • cebula czerwona

Sposób wykonania:

Pokrój cebulę, ogórki konserwowe oraz pomidora w cienkie plasterki. Połóż kawałki boczku na grillu  i poczekaj kilka minut, aż staną się one chrupiące. Mięso  zmiel w maszynce. Połącz je z musztardą, suszoną cebulą, sosem sojowym, octem balsamicznym. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiaj je przez kilka minut.

Uformuj z mięsa 5 płaskich kotletów, grilluj je po kilka minut z każdej strony. Na koniec na każdym z nich połóż plasterek żółtego sera.

Przetnij na pół każdą z bułek i podpiecz ją na grillu. Spód posmaruj musztardą, a następnie połóż na niej sałatę, kotlety, zgrillowany boczek, plasterek pomidora, ogórki konserwowe oraz cebulę czerwoną.

Polecamy również przepis na kaszankę z grilla, który podawaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2/ doradca smaku

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę

Czytaj więcej >
Czym doprawić sałatkę jarzynową?

Porady

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Czytaj więcej >

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >