Smakosze.pl Porady Czy ciasto na drożdżach instant wyrośnie jak należy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
canva/HandmadePictures

Czy ciasto na drożdżach instant wyrośnie jak należy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

30 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wiele osób zastanawia się, czy na drożdżach instant ciasto na placek drożdżowy, czy chleb wyrośnie tak, jak powinno. Suszone drożdże nie tylko nadają się do każdego rodzaju ciast, ale mają o wiele więcej zalet niż świeży produkt. Warto zdawać sobie z nich sprawę.

Ciasto drożdżowe, pączki, pieczywo, pizza, racuchy, kluski na parze, drożdżówki z owocami. To tylko niektóre przykłady produktów spożywczych, które wymagają użycia drożdży. Każde ciasto drożdżowe jest dość czasochłonne przez przygotowywanie rozczynu, który nie zawsze wychodzi.

Rozczyn musi mieć odpowiednią temperaturę, żeby delikatne, świeże drożdże zaczęły rosnąć i tym samym zwiększyły później objętość ciasta. Pączki, chleb, czy inne smakołyki możemy jednak przygotować o wiele szybciej, bo bez rozczynu. Wystarczy tylko zamienić świeże drożdże na drożdże instant.

Drożdże instant są stosunkowo nowym produktem na rynku, przez co wiele osób w dalszym ciągu stosuje świeży produkt. Suszone drożdże nie tylko nadają się do każdego rodzaju ciast, ale są również o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. I co bardzo ważne - ich termin ważności jest sporo dłuższy od świeżych.

Jaka jest różnica między drożdżami świeżymi, a instant?

Suszone drożdże, w przeciwieństwie do świeżych, nie wymagają przygotowania rozczynu z mleka i mąki. Rozczyn, żeby drożdże ruszyły, musi mieć odpowiednią temperaturę, mleko nie może być więc ani za zimne, ani za gorące.

W przypadku drożdży instant nie ma ryzyka, że drożdże nie urosną. Nie musimy również czekać, aż rozczyn ruszy i zwiększy swoją objętość. Drożdże instant wsypujemy od razu do reszty składników i mieszamy, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Czy drożdże instant nadają się do ciasta? Poznaj zalety suszonych drożdży

Drożdże instant, podobnie jak drożdże świeże, nadają się zarówno do słodkich ciast, jak i pizzy i pieczywa. Ciasto drożdżowe lub chleb przygotowany na suszonych drożdżach wyrośnie rewelacyjnie i przygotujemy je o wiele szybciej.

Dużą zaletą drożdży instant, oprócz łatwiejszego przygotowywania ciast bez rozczynu, jest ich termin ważności i sposób przechowywania. Suszonych drożdży nie musimy przechowywać w lodówce, a ich termin przydatności to nawet kilka miesięcy. Świeże drożdże natomiast musimy przechowywać w niskiej temperaturze i wykorzystać maksymalnie w ciągu 10 dni.

Jak zrobić bułkę tartą? Dowiedz się również, jak szybko oddzielić żółtko od białka , koniec z wyławianiem żółtka łyżeczką.

ciasto drożdżowe
canva/SKatzenberger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy