Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić domową bułkę tartą? Możesz liczyć nie tylko na 1 sprzęt
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.10.2022 08:51

Jak zrobić domową bułkę tartą? Możesz liczyć nie tylko na 1 sprzęt

Najlepsze sposoby na przygotowanie domowej tartej bułki. W grę wchodzi nie tylko tarka
canva/Soniacri

Koniec z kupowaniem gotowej, tartej bułki. Koniec z tarciem czerstwego pieczywa na tarce warzywnej. Tartą bułkę zrobimy o wiele szybciej i prościej wykorzystując maszynkę do mięsa, malakser, blender lub wałek do ciasta. Domową bułkę tartą przechowujmy w odpowiedni sposób, w przeciwnym razie szybko spleśnieje.

Tarta bułka jest produktem niezbędnym w kuchni. Obtoczymy w niej kotlety, warzywa, czy ryby przed smażeniem i pieczeniem, dodamy do wytrawnego nadzienia, przygotujemy okrasę do kalafiora, fasolki, bobu, a nawet dodamy do niektórych ciast.

Tartą bułkę kupimy w każdym sklepie, jednak będzie o wiele lepsza, kiedy zrobimy ją samodzielnie z czerstwego pieczywa. Dodatkową zaletą domowego produktu jest wykorzystanie chleba, czy bułki, które nie nadają się już do jedzenia. Dzięki temu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Najpopularniejszym sposobem na tartą bułkę jest rozdrabnianie pieczywa na tarce warzywnej. Jest to prosta, ale bardzo czasochłonna metoda, która na dodatek naraża naszą kuchnię na pobrudzenie. Na szczęście tartą bułkę można zrobić o wiele szybciej i bez dużego nakładu pracy.

Zapomnij o tarce, tartą bułkę zrobisz o wiele szybciej

Czerstwą bułkę zmiel w maszynce do mięsa. Możesz wykorzystać zarówno tradycyjną maszynkę na korbkę, jak i elektryczne urządzenie. Bułka będzie idealnie rozdrobniona.

Świetnym sposobem jest także użycie malaksera albo blendera. Wystarczy włożyć pokruszone pieczywo do kielicha i ustawić urządzenie na najwyższe obroty. Blender ręczny również poradzi sobie z czerstwym pieczywem.

Bułkę i chleb możesz pokruszyć również przy pomocy wałka do ciasta. Pieczywo włóż do lnianej ściereczki i ubijaj na drobny proszek.

Jak przechowywać domową tartą bułkę, żeby długo zachowała świeżość?

Tartą bułkę przechowuj w szklanym, szczelnie zamykanym słoiku. Najlepiej z dodatkową uszczelką, która chroni przed wilgocią. Słoik wstaw do suchej, kuchennej półki, żeby nie był narażony na działanie promieni słonecznych.

Wilgoć, powietrze i wysoka temperatura szybko popsują walory tartej bułki. Produkt może łatwo spleśnieć lub zatęchnąć. A odpowiednio przechowywana bułka będzie smaczna i świeża przez wiele miesięcy.

Jak przechowywać suszone grzyby? Poznaj prosty sposób na zachowanie smaku i świeżości grzybów na wiele miesięcy. Co oznacza typ mąki? Dobierz odpowiedni rodzaj do swojej potrawy.

Czerstwe pieczywo
canva/ hatipoglu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy