Smakosze.pl Porady Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość
canva/alenafoodphoto

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

28 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jedzenie pestek arbuza jest dość kontrowersyjnym tematem. Niektórzy uważają, że pod żadnym pozorem nie można ich jeść bo są szkodliwe, inni jedzą je razem z soczystym owocem. Czy można jeść pestki arbuza?

Arbuz to owoc, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie upalnego lata. Jest bardzo soczysty, słodki, orzeźwiający i doskonale nadaje się do przygotowania wielu sezonowych smakołyków, w tym lodów i lemoniady.

Arbuz to również źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także magnezu, potasu i żelaza, dlatego warto włączyć go do naszej diety. Owoc ma również mało kalorii- 100 g arbuza ma jedyne 36 kcal, możemy go więc jeść bez wyrzutów sumienia.

Arbuz, niezależnie od rodzaju, ma również bardzo dużo pestek i wiele osób je wyciąga lub nie je owocu właśnie ze względu na żmudne pozbywanie się malutkich pestek z każdego kawałka. Czy można jeść pestki arbuza? Czy pestki z arbuza są zdrowe? Kto powinien unikać jedzenia pestek arbuza?

Czy można jeść pestki arbuza?

Pestki arbuza nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe- zawierają wiele cennych związków, w tym magnez i silne przeciwutleniacze , które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, działają przeciwzapalnie i opóźniają procesy starzenia.

Wysoka zawartość magnezu natomiast dba o prawidłową pracę serca, wzmacnia koncentrację i reguluje ciśnienie krwi. Pestki arbuza to również źródło błonnika, który wspomaga metabolizm.

Kto powinien unikać jedzenia pestek arbuza?

Nie wszyscy jednak mogą jeść pestki arbuza w większych ilościach. Osoby cierpiące na problemy układu trawiennego powinny unikać jedzenia pestek lub przynajmniej mocno ograniczyć ich spożywanie.

Zawarte w pestkach związki w nadmiarze mogą bowiem wywoływać wzdęcia, uczucie ciężkości i inne, nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.

Arbuz
canva/Lazartivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy