Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.06.2022 10:48

Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją

placki ziemniaczane
canva/ zia_shusha

Sprawdźcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją, bo babcia Krysia zawsze dodaje do nich 2 łyżki gęstego, kwaśnego produktu. Dzięki śmietanie placki nie tylko są jasne, ale mają też bardziej wyrazisty smak. Naprawdę warto skorzystać z tej receptury.

Placki ziemniaczane są idealnym pomysłem na tani, bezmięsny obiad. Łatwo je zrobisz i nasycą całą rodzinę. By jednak ciasto na placki, a także same placki nie ściemniały, warto wykorzystać patent babci Krysi. Dodaje ona do masy ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, która rozwiązuje problem ciemnienia.

Przepis babci Krysi na placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Ogórki siostry Anastazji nigdy nie wychodzą puste w środku. Wszystko przez 1 szczegół

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach lub w robocie kuchennym. Masę od razu posyp mąką.

Dodaj do niej jajka, śmietanę, sporą ilość soli i pieprzu. Łyżką wymieszaj jednolite ciasto ziemniaczane.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem, z sosem mięsnym lub grzybowym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem, a także na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.