Czy można mrozić sałatkę jarzynową? 1 warunek jest konieczny
Sałatkę jarzynową przygotowujemy najczęściej w hurtowych ilościach. Co zrobić z nadmiarem potrawy? Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Odpowiedź brzmi "tak", o ile nie wymieszamy ze sobą wcześniej wszystkich jej składników.
Sałatkę jarzynową powinno się spożyć po 1-2 dniach od jej przygotowania. Nie zawsze ta sztuka się udaje. Podpowiadamy, czy można mrozić sałatkę jarzynową i w jaki sposób to zaplanować.
Czy można mrozić sałatkę jarzynową i które składniki są dyskusyjne?
Składnikami, które znacząco skracają termin przydatności sałatki do spożycia są jajka, cebula, ogórki oraz majonez . Jeśli wszystkie składniki mieszasz ze sobą od razu, całą przygotowaną potrawę należy jak najszybciej skonsumować . W tym wypadku odpowiedź na pytanie, czy można mrozić sałatkę jarzynową, jest negatywna.
Żywotność sałatki można łatwo wydłużyć . Wystarczy problematyczne składniki dodawać każdorazowo do porcji, którą możemy spożyć na jeden raz . Sposób ten zapewnia świeże apetyczne danie oraz zapobiega marnotrawstwu żywności .
Niemieszanie wszystkich składników sałatki ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę . Danie bez dodatku majonezu, jajek, cebuli oraz ogórków można z powodzeniem wsadzić do zamrażarki . Dzięki temu mamy pewność, że nic się nie zmarnuje . Poniżej rozwiewamy wątpliwości, czy sałatkę jarzynową można mrozić .
Czy sałatkę jarzynową można mrozić i jak robić to we właściwy sposób?
Bazą na sałatkę jarzynową są ugotowane warzywa korzeniowe . Do tego dochodzą również ziemniaki, jabłka i groszek . Czy można mrozić sałatkę jarzynową złożoną z tych produktów? Na szczęście tak, i to bez najmniejszych problemów .
Ugotowane i pokrojone składniki powkładaj do woreczków strunowych lub szczelnych pojemników do mrożenia . Warto zadbać, aby porcje były niezbyt wielkie . Składniki na sałatkę mogą przebywać w zamrażarce nawet do 2 tygodni . Dzięki temu pyszną potrawę możemy łatwo przygotować zawsze wtedy, gdy najdzie nas na nią ochota .
Czy można mrozić sałatkę jarzynową i jak ją rozmrozić ? Mieszankę warzyw po wyjęciu z zamrażalnika należy na kilka godzin przełożyć do lodówki . Kiedy składniki zmiękną, możemy domieszać do nich pozostałe produkty, jak majonez czy jajka . Danie będzie tak samo smakowite, jak to świeżo przygotowane . Sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową zdradziła Magda Gessler . Z nami poznasz najlepszą metodę na mrożenie świątecznych uszek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości
-
Sałatka hawajska będzie hitem Sylwestra. Lepsza niż jarzynowa i bankietowa
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama