Jak mrozić uszka, żeby się nie posklejały? Mamy najlepszy patent
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można zamrozić wigilijne uszka. Taka opcja z całą pewnością byłaby pomocna w nawale przedświątecznych przygotowań. Na szczęście mrożenie uszek jest nie tylko możliwe, ale również dosyć proste. Wystarczy odpowiednio je do tej czynności przygotować.
Święta bożego Narodzenia są czasem, w który ilość obowiązków potrafi przytłoczyć. Kwestii takie jak zakupy czy przygotowania tradycyjnych potraw warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Wcześniejsze przygotowanie i zamrożenie uszek z kapustą i grzybami z pewnością pozwoli zaoszczędzić cenny czas przed samą uroczystą wieczerza. Poniżej prezentujemy krótki poradnik na ten temat.
Mrożenie uszek jest skuteczną i bezpieczną metoda na ich przechowywanie. Można w ten sposób potraktować zarówno uszka surowe, jak i ugotowane. Prawidłowo przeprowadzona procedura mrożenia nie wpływa w żaden sposób na smak ani konsystencję pierożków. Przekonajcie się sami.
Jak zamrozić wigilijne uszka?
Pierwszym sposobem na mrożenie smakowitych uszek, jest mrożenie ich w formie ugotowanej. Dzięki temu podgrzanie uszek przed ich podaniem możemy przeprowadzić w mgnieniu oka. Jak mrozić we właściwy sposób uszka gotowane?
Wigilijne uszka należy najpierw ugotować w osolonej wodzie. Następnie faszerowane pierożki odcedzamy z wody i polewamy je niewielką ilością oleju. Po wystygnięciu uszka można poprzekładać do przygotowanych pojemników lub woreczków strunowych.
Ugotowane uszka można przechowywać w zamrażarce przez ok. 4 tygodnie. Aby podać gorące i smakowite pierożki, wystarczy wrzucić je na wrzątek i gotować przez ok. 30-45 sekund. Po tym czasie smakowity dodatek gotowy jest do zaserwowania.
Jak mrozić surowe uszka wigilijne, aby się nie posklejały?
Drugą metodą na mrożenie uszek na święta jest włożenie ich do zamrażarki w formie surowej. W tym przypadku sposób działania jest nieco inny, niż przy uszkach gotowanych. Jak najlepiej zamrozić surowe uszka?
Aby poprawnie zamrozić uszka w stanie surowym, należy przygotować odpowiednio dużą tackę. Następnie taką tackę wykładamy pergaminem i układamy na nim kolejne pierożki. Ważne, aby poszczególne egzemplarze nie stykały się ze sobą. Dzięki temu unikniemy problematycznego posklejania.
Tackę z surowymi uszkami wkładamy do zamrażarki do czasu, aż pierożki nieco się schłodzą i stwardnieją. Powinno to zając ok. 2 godziny. Takie wstępnie przemrożone uszka można następnie przesypać do opakowań docelowych. Uszka mrożone na surowo można przechowywać nawet przez 3 miesiące. Przepisem na idealne uszka podzieliła się Magda Gessler. Pierożki z farszem z pieczarek to znakomity sposób na ich przygotowanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie burak, nie fasola. Lewandowska piecze ciasto z innego warzywa
Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama