Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak mrozić uszka, żeby się nie posklejały? Mamy najlepszy patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.12.2022 21:37

Jak mrozić uszka, żeby się nie posklejały? Mamy najlepszy patent

Uszka
Canva / Vaobullan

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można zamrozić wigilijne uszka. Taka opcja z całą pewnością byłaby pomocna w nawale przedświątecznych przygotowań. Na szczęście mrożenie uszek jest nie tylko możliwe, ale również dosyć proste. Wystarczy odpowiednio je do tej czynności przygotować.

Święta bożego Narodzenia są czasem, w który ilość obowiązków potrafi przytłoczyć. Kwestii takie jak zakupy czy przygotowania tradycyjnych potraw warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Wcześniejsze przygotowanie i zamrożenie uszek z kapustą i grzybami z pewnością pozwoli zaoszczędzić cenny czas przed samą uroczystą wieczerza. Poniżej prezentujemy krótki poradnik na ten temat.

Mrożenie uszek jest skuteczną i bezpieczną metoda na ich przechowywanie. Można w ten sposób potraktować zarówno uszka surowe, jak i ugotowane. Prawidłowo przeprowadzona procedura mrożenia nie wpływa w żaden sposób na smak ani konsystencję pierożków. Przekonajcie się sami.

Jak zamrozić wigilijne uszka?

Pierwszym sposobem na mrożenie smakowitych uszek, jest mrożenie ich w formie ugotowanej. Dzięki temu podgrzanie uszek przed ich podaniem możemy przeprowadzić w mgnieniu oka. Jak mrozić we właściwy sposób uszka gotowane?

Wigilijne uszka należy najpierw ugotować w osolonej wodzie. Następnie faszerowane pierożki odcedzamy z wody i polewamy je niewielką ilością oleju. Po wystygnięciu uszka można poprzekładać do przygotowanych pojemników lub woreczków strunowych.

Ugotowane uszka można przechowywać w zamrażarce przez ok. 4 tygodnie. Aby podać gorące i smakowite pierożki, wystarczy wrzucić je na wrzątek i gotować przez ok. 30-45 sekund. Po tym czasie smakowity dodatek gotowy jest do zaserwowania.

Jak mrozić surowe uszka wigilijne, aby się nie posklejały?

Drugą metodą na mrożenie uszek na święta jest włożenie ich do zamrażarki w formie surowej. W tym przypadku sposób działania jest nieco inny, niż przy uszkach gotowanych. Jak najlepiej zamrozić surowe uszka?

Aby poprawnie zamrozić uszka w stanie surowym, należy przygotować odpowiednio dużą tackę. Następnie taką tackę wykładamy pergaminem i układamy na nim kolejne pierożki. Ważne, aby poszczególne egzemplarze nie stykały się ze sobą. Dzięki temu unikniemy problematycznego posklejania.

Tackę z surowymi uszkami wkładamy do zamrażarki do czasu, aż pierożki nieco się schłodzą i stwardnieją. Powinno to zając ok. 2 godziny. Takie wstępnie przemrożone uszka można następnie przesypać do opakowań docelowych. Uszka mrożone na surowo można przechowywać nawet przez 3 miesiące. Przepisem na idealne uszka podzieliła się Magda Gessler. Pierożki z farszem z pieczarek to znakomity sposób na ich przygotowanie.

Canva / Gpoint Studio
Canva / Gpoint Studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: