Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magda Gessler pokazała jak krok po kroku robi sałatkę jarzynową. 1 dodatek jest dużym zaskoczeniem

Magda Gessler pokazała jak krok po kroku robi sałatkę jarzynową. 1 dodatek jest dużym zaskoczeniem

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
canva/Timolina; TRICOLORS/East News

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest wyjątkowa. Gwiazda Kuchennych Rewolucji do tradycyjnego przysmaku dodaje grzyby marynowane w occie. Jej zdaniem pasują świetnie i sprawiają, że smak sałatki jest pełniejszy. A znawczyni kuchni nie może się mylić.

W przygotowaniu sałatki jarzynowej kluczowe są proporcje składników. Magda Gessler radzi, by wystrzegać się nadmiaru ziemniaków i dużej ilości cebuli. Podpowiada też, by nie pomijać kwaśnego jabłka, a ogórki kiszone starannie odsączyć, by majonez nie był później wodnisty. Nie zapomina również o dodaniu smakowitych marynowanych kurek czy gąsek.

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 niezbyt duże ogórki kiszone

  • 100-150 g kurek lub gąsek z octu

  • 1 kwaśne jabłko

  • 2 jaja

  • 1 mały seler

  • 2 nieduże pietruszki

  • 3 średnie marchewki

  • 2 nieco większe ziemniaki

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 5-6 łyżek majonezu domowego

  • musztarda rosyjska do smaku

  • trochę soku z cytryny

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić dobrą sałatkę jarzynową? Magda Gessler stawia na grzyby

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Warzywa korzeniowe myjemy, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki gotujemy osobno w mundurkach i również studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach i skrapiamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniało. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odciskamy z soku.

Składniki sałatki jarzynowej mieszamy w dużej misce i dodajemy groszek z puszki. Łączymy wszystko z majonezem i odrobiną musztardy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatki jarzynowe. Polecamy prosty patent z wykorzystaniem purée jabłkowego. Być może spodoba wam się też wersja, w której dodaje się kiszonego buraka.

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest pyszna
canva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Magda Gessler