Smakosze.pl Porady Czy skórka banana jest jadalna? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Canva / Tatiana Chudakova

Czy skórka banana jest jadalna? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

3 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.

Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.

Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.

Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.

W jaki sposób możemy spożywać skórki banana?

Jedzenie skórek banana jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia . Przez konsumpcją trzeba je jednak odpowiednio przygotować. J eśli posiadasz banany z konwencjonalnej uprawy, porządnie wyszoruj je przed jedzeniem . Na skórce mogą znajdować się pozostałości pestycydów, używanych przez producentów .

Problem nie dotyczy bananów z upraw ekologicznych . W takich miejscach stosowanie chemicznych środków jest zakazane . W tym wypadku owoce wystarczy dobrze umyć pod bieżącą wodą, by pozbyć się fizycznych zanieczyszczeń .

Jak najlepiej jeść skórki bananów ? Wybór jest doprawdy szeroki. Skórki nadają się do jedzenia na surowo, po usmażeniu, upieczeniu lub ugotowaniu . Warto eksperymentować i znaleźć najlepszą dla siebie formę .

Weganie używają skórek bananów do przyrządzenia bezmięsnego bekonu . Wystarczy pokroić je, przyprawić wędzoną papryką i solą , a na koniec usmażyć na rozgrzanym oleju. W kuchni roślinnej bananowa pozostałość służy też jako zamiennik mięsa mielonego lub szarpanej wieprzowiny . Wszystko jest jedynie kwestią wyobraźni i odrobiny wprawy.

Bananowa skórka idealnie sprawdzi się jako składnik koktajlu . Równie dobrze nada się do ciasta lub chlebka bananowego. Skórki dodaj świeże lub w formie zamrożonej . Zachęcamy do wypróbowania powyższych metod.

Jakie jeszcze zastosowanie ma skórka banana?

Skórki banana mają szerokie zastosowanie także poza kuchnią . Po zalaniu ich wodą i odstawieniu na jakiś czas zyskamy naturalny nawóz do roślin . Skórkę można też wysuszyć i sproszkować albo zwyczajnie zakopać w ziemi , w której planujemy coś siać lub sadzić. Wszystko to dzięki zawartości wzmacniających składników, takich jak potas, fosfor, azot, magnez i kwas krzemowy .

Skórka banana bogata jest w dobroczynne związki . Dzięki temu doskonale sprawdzi się w roli okładu na rany lub ukąszenia owadów . Przyłożenie skórki pomoże też pozbyć się dokuczliwej drzazgi . Niewiele osób zna te niezwykłe właściwości.

Skórką banana z powodzeniem wypolerujesz metalowe powierzchnie . Nada się do czyszczenia srebrnej zastawy i wyrobów skórzanych . Jej wnętrzem skutecznie usuniemy kurz, który osiadł na liściach roślin domowych . Odrzucana część owoców kryje w sobie więcej, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać .

Zmieloną drobno skórkę możesz dodać do prostego chlebka bananowego . Ugotuj banany razem ze skórką i zyskaj wzmacniający odporność napój .

Canva / Golib
Canva / Golib

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy