Smakosze.pl
Chlebek bananowy - prosty przepis

canva/jeangill

Prosty przepis na chlebek bananowy. Nikt mu się nie oprze

10 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chlebek bananowy jest doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Przyjemnie wilgotny i aromatyczny wypiek przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy rozdrobnić banany i starannie wymieszać je z pozostałym składnikami. Po upieczeniu smakują znakomicie. Spróbujecie?

Jeśli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, przepis na słodki chlebek pomoże wam wykorzystać owoce w pyszny sposób. Zrobienie tego pysznego wypieku jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Skusicie się?

ciasto z galaretką

Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowity chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany

  • 70 g masła

  • 110 g cukru

  • 255 g mąki pszennej

  • 1 duże jajo

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • esencja waniliowa (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Jak upiec smakowity chlebek bananowy? Prosty patent na słodkie śniadanie w zasięgu ręki

Masło topimy w garnuszku. Odstawiamy je, by ostygło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy je widelcem. Uzyskana masę łączymy z letnim masłem. Następnie wsypujemy sodę oczyszczoną, cukier oraz szczyptę soli. Wbijamy jajo. Masę uzupełniamy o esencję waniliową, jeśli jej używamy.

Starannie mieszamy, po czym dodajemy mąkę i sprawnie łączmy ją z pozostałymi składnikami. Ciasto przenosimy do formy i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest wilgotne w środku.

Uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, nim wyjmiemy wypiek. Chlebek bananowy podajemy po ostudzeniu. Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym lub powidłem śliwkowym.

Chlebek bananowy jest wyśmienity

canva/olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >