Dawno zapomniała o mleku i drożdżach. Babcia Marysia puszyste, jak obłok racuchy robi znacznie szybciej
Smakowite racuchy z pewnością posmakują całej rodzinie. Z przepisem babci Marysi ich przygotowanie będzie niemal ekspresowe. Zamiast drożdży bowiem stosuje ona sodę oczyszczoną, a mleko zastępuje kefirem. Te dwa produkty sprawiają, że masa szybko nabiera odpowiedniej lekkości. Musicie spróbować.
Słodkie, puszyste niczym chmurka i pełne delikatnych rodzynek racuchy na kefirze mogą być marzeniem niejednego łasucha. Wykonanie rarytasu jest dziecinnie poste, a jego smak na długo zapada w pamięć. Nikt im się nie oprze.
Przepis na świetne racuchy na kefirze
Składniki:
2 duże jaja
ok. 1,5 szklanki kefiru
1 czubata łyżka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki rodzynek lub 2 średniej wielkości jabłka
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
esencja waniliowa wedle uznania (opcjonalnie)
Jak zrobić puszyste racuchy? Postawcie na kefir
Kefir doprowadzamy do temperatury pokojowej i wlewamy go do dużej miski. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną oraz esencję waniliową, sól i cukier.
Ponownie starannie łączymy składniki, wrzucamy rodzynki i wsypujemy sodę oczyszczoną. Ciasto dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Na koniec łączymy je z ubitymi na sztywno białkami i przystępujemy do smażenia.
Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na racuchy. Szczególnie polecamy smaczną wersję przyrządzaną na jogurcie naturalnym. Być może skusi was także nietypowa makowa odsłona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla
Siostra Anastazja zdradziła patent na surówkę z kiszonej kapusty. 2 dodatki czynią z niej przysmak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama