Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj 2 łyżki do startego buraka i odstaw na dobę. Syrop ma potężne działanie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.02.2023 21:05

Dodaj 2 łyżki do startego buraka i odstaw na dobę. Syrop ma potężne działanie

syrop z buraka
Canva / helovi ; Canva / Svittlana

Sezon na przeziębienie w pełni, warto zatem odpowiednio się zabezpieczyć. Aby wspomóc organizm w walce z infekcją przygotuj prosty, domowy syrop z buraka. Na pół kilograma warzyw dołóż 2 łyżki miodu i odstaw całość na 24 godziny. Zdrowotna mikstura nie tylko skutecznie podnosi odporność.

Syrop z buraka jest doskonałą alternatywą dla dobrze znanego syropu z cebuli. W przeciwieństwie do niego nie ma nieprzyjemnego posmaku. Taki syrop złagodzi chrypkę, pomoże przy kaszlu suchym oraz mokrym. Pij codziennie 1 łyżkę specyfiku, a raz dwa poczujesz różnicę.

Przepis na prosty i zdrowy syrop z buraka

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości buraków

  • 2 łyżki miodu

Skuteczny sposób na przeziębienie czyli syrop z buraka krok po kroku

Warzywa na syrop z buraka dokładnie wyszoruj. Wraz ze skórą zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Całość przełóż do dużego słoja o pojemności przynajmniej 1 l.

Do buraków dodaj 2 pełne łyżki miodu. Oba składniki syropu wymieszaj. Naczynie zakręć i odstaw do lodówki na 24 godziny. Raz na jakiś czas potrząsaj słojem, aby spowodować bardziej obfite wydzielanie się soku.

Po upływie doby syrop z buraka odsącz dokładnie na sicie. Przelej go do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie. Spożywaj profilaktycznie 1 łyżkę dziennie lub zwiększ dwukrotnie dawkę w przypadku przeziębienia osoby dorosłej. Syrop z buraka w porozumieniu z lekarzem może być podawany także dzieciom powyżej 5 roku życia.

Wypróbuj mało znany, ale niezwykle skuteczny syrop z pora. Z syropu z cebuli z prosty sposób możesz pozbyć się charakterystycznego kłopotliwego zapachu.

Canva / nitrub
Canva / nitrub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Miód witaminy