Dodaj 2 łyżki do startego buraka i odstaw na dobę. Syrop ma potężne działanie
Sezon na przeziębienie w pełni, warto zatem odpowiednio się zabezpieczyć. Aby wspomóc organizm w walce z infekcją przygotuj prosty, domowy syrop z buraka. Na pół kilograma warzyw dołóż 2 łyżki miodu i odstaw całość na 24 godziny. Zdrowotna mikstura nie tylko skutecznie podnosi odporność.
Syrop z buraka jest doskonałą alternatywą dla dobrze znanego syropu z cebuli. W przeciwieństwie do niego nie ma nieprzyjemnego posmaku. Taki syrop złagodzi chrypkę, pomoże przy kaszlu suchym oraz mokrym. Pij codziennie 1 łyżkę specyfiku, a raz dwa poczujesz różnicę.
Przepis na prosty i zdrowy syrop z buraka
Składniki:
6-7 średniej wielkości buraków
2 łyżki miodu
Skuteczny sposób na przeziębienie czyli syrop z buraka krok po kroku
Warzywa na syrop z buraka dokładnie wyszoruj. Wraz ze skórą zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Całość przełóż do dużego słoja o pojemności przynajmniej 1 l.
Do buraków dodaj 2 pełne łyżki miodu. Oba składniki syropu wymieszaj. Naczynie zakręć i odstaw do lodówki na 24 godziny. Raz na jakiś czas potrząsaj słojem, aby spowodować bardziej obfite wydzielanie się soku.
Po upływie doby syrop z buraka odsącz dokładnie na sicie. Przelej go do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie. Spożywaj profilaktycznie 1 łyżkę dziennie lub zwiększ dwukrotnie dawkę w przypadku przeziębienia osoby dorosłej. Syrop z buraka w porozumieniu z lekarzem może być podawany także dzieciom powyżej 5 roku życia.
Wypróbuj mało znany, ale niezwykle skuteczny syrop z pora. Z syropu z cebuli z prosty sposób możesz pozbyć się charakterystycznego kłopotliwego zapachu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czego nie należy wstawiać do lodówki? Polacy popełniają błąd za błędem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama