Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-15T185334.820

facebook/@Pewex

Czym były wykopki?

15 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Wrzesień to nie tylko miesiąc, w którym młodzież rozpoczyna naukę w szkole po wakacjach. Jest to również okres tzw. "wykopków" ziemniaków. Wiele osób ma mnóstwo nostalgicznych wspomnień związanych z tą tradycją. Aż łezka kręci się w oku!

W PRL-u w połowie września szkoły się wyludniały. Powód? Wszystko za sprawą corocznych zbiorów ziemniaków, w których angażowano uczniów. Doskonale pamięta to pokolenie dzisiejszych czterdziesto i pięćdziesięciolatków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

"Zamiast na lekcje, przychodziliśmy w gumowcach i odpowiednio ubrani do szkoły, wsiadaliśmy do autobusów, które rano wiozły nas w pola w okolice Szczecinka" - wspomina z nostalgią jeden z mieszkańców tej miejscowości.

grzyby

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

CZYTAJ DALEJ

Na miejscu na uczniów czekały wykopane z ziemi ziemniaki, które należało wyzbierać. Do dziś wspominają to z sentymentem. Była to nie tylko praca, ale również okazja do wspólnej integracji.

Poza tradycyjnym zbiorem ziemniaków uczniowie byli również angażowani m.in. w zbiory buraka cukrowego. Zwyczaj wykopek zakończył się zwraz z PRL na przełomie lat 80 i 90. Zostały po nim sympatyczne wspomnienia, przyjaźnie, czarno - białe fotografie, a przede wszystkim szacunek do ciężkiej pracy rolników.

Na naszej stronie znajdziesz wiele więcej przepisów, również tych nieco "sentymentalnych" np. na na niezapomniane kotlety z mortadeli oraz kultowe zapiekanki.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: szczecinek nasze miasto

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Jak rozpoznać dobre oscypki?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie na grzyby we wrześniu?

Czytaj więcej >
Vibovit jest jednym ze smaków dzieciństwa

Produkty

Niezapomniany smak dzieciństwa: Vibovit

Czytaj więcej >
Kartacze są przepyszne

Produkty

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed partiami lodów z Biedronki

Czytaj więcej >

Produkty

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Czytaj więcej >