Smakosze.pl
Oszukane schabowe

kadr z filmu Kuchnia dla początkujących kotlet z mortadeli zamieszonego na kanale Monika Prezentuje/ Youtube

Kotlety z mortadeli rodem z PRL-u

7 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Za czasów PRL-u kotlety schabowe były luksusem, na który większość Polaków nie mogła sobie pozwolić codziennie. Aby sprawić radość swoim domownikom, sprytne panie domu podmieniały mięso schabowe na mortadelę. Tak oszukane schabowe był

Kotlety schabowe stanowią bez wątpienia jeden z najczęściej spożywanych posiłków przez Polaków. Uwielbiamy chrupiącą panierkę, soczyste mięso i pyszny smak, a w połączeniu z mizerią i tłuczonymi ziemniakami nie mają sobie równych. 

W czasach słabej gospodarki w Polsce pieniędzy brakowało praktycznie na wszystko, dlatego pełnoprawne mięso było rzadkością. Najczęściej jadano je odświętnie, aby lepiej celebrować okazję. W dzień powszedni decydowano się na znacznie tańsze rozwiązanie - panierowano pociętą w plastry mortadele i podawano jak kotlety schabowe.

Kotlety schabowe sprzed lat

Schab przed przemianą systemową był w Polsce mięsem luksusowym, za który mnóstwo osób wiele by dało. Dzisiaj mało kto może sobie wyobrazić, że w ciągu miesiąca mogą zjeść jedynie pół kilograma schabu - dawniej takie realia były codziennością.

Jeśli tęskno ci do smaków z dzieciństwa i chcesz przygotować jeden z flagowych potraw PRL-u, przygotuj oszukane schabowe z przepisu poniżej. Gotowanie ich jest banalnie proste, nie wymaga dużych nakładów finansowych ani umiejętności. Co więcej, takie kotlety naprawdę bardzo dobrze smakują. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler. W tym tekście z kolei prezentujemy najniebezpieczniejszy ser świata, który, według niektórych ludzi, może wywoływać groźne choroby. 

Źródło: NLAURIA, Getty Images

Przepis na oszukane schabowe

Składniki: 

  • mortadela 500 gramów

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Zacznij od pokrojenia mortadeli w plastry o grubości około 4-5 milimetrów. Wbij jajko do głębokiego talerza, dopraw je solą i pieprzem, a następnie dokładnie roztrzep. Gdy białko i żółtko będą dobrze połączone, możesz przejść do panierowania kotletów. 

Plastry wędliny zamocz w rozkłóconym jajku. Na osobny talerz wsyp dużą ilość bułki tartej. Obtocz w niej mortadelę. Na patelni rozgrzej olej - uważaj jednak, aby nie dopuścić do dymienia, gdyż kotlety wyjdą nieprzyjemnie gorzkie w smaku.

Smaż zapanierowane kotlety na tłuszczu z obu stron. Gdy uzyskają złoty kolor, możesz wyjąć je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl; katarzyna-gileta-klepka.smaczneblogi.pl; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >