Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekanka rodem z PRL-u, mamy sprawdzony przepis
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.08.2021 02:00

Zapiekanka rodem z PRL-u, mamy sprawdzony przepis

Zapiekanka rodem z PRL-u
Canva / rlat

Nie da się ukryć, że zapiekanki dla wielu smakoszy są jednym z symboli czasów PRL-u. Dawniej specjał można było dostać w wielu miejscach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go ponownie. Zapiekanka wyjdzie idealnie, jeśli pieczarki zetrzesz na tarce.

Bez wątpienia zapiekanka może być uznana za kultowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wszystko za sprawą niepowtarzalnego smaku. Tym razem zapiekanki przyrządzimy w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna zapiekanka jak z PRL-u

Lata temu jadaliśmy rozmaite smakołyki. Jednym z nich były uwielbiane zapiekanki. Dziś nadal możemy dostać je w różnych miejscach, jednak z całą pewnością nie są tak bardzo popularne, jak kilka dekad wstecz. Zapiekanka wciąż może przyprawić o szybsze bicie serca.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o kotletach z mortadeli. Dziś przygotujemy inny specjał rodem z PRL-u. Zapiekanki z tamtych lat wyróżniały się jednym detalem. Mowa o dodatku w postaci startych pieczarek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 bagietki

  • 350 g pieczarek

  • 200 g żółtego sera

  • ketchup

Prosty przepis na kultowe zapiekanki

Na początku pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z żółtym serem. Oba składniki mieszamy ze sobą w misce. Możemy je wzbogacić o przyprawy takie, jak sól, pieprz, czy wędzona papryka.

Bagietki przecinamy wzdłuż. Znajdujący się w nich miękisz ugniatamy. Dzięki temu zrobimy miejsce na ser i pieczarki. Bagietki smarujemy ketchupem. Całość uzupełniamy o farsz. Nasze zapiekanki są już prawie gotowe.

Zapiekanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Smakołyk powinien się piec przez 15 minut. Po tym czasie bagietki z dodatkami wyciągamy i pozwalamy im trochę wystygnąć. Na koniec polewamy je ketchupem. Jakiś czas temu wspominaliśmy kultowe letnie obiady z PRL-u.

Zapiekanki jak z PRL-u
Zapiekanki jak z PRL-u

Canva / Pavol Klimek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przyślij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis Ser Danie