Smakosze.pl
Zapiekanka rodem z PRL-u

Canva / rlat

Zapiekanka rodem z PRL-u, mamy sprawdzony przepis

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że zapiekanki dla wielu smakoszy są jednym z symboli czasów PRL-u. Dawniej specjał można było dostać w wielu miejscach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go ponownie. Zapiekanka wyjdzie idealnie, jeśli pieczarki zetrzesz na tarce.

Bez wątpienia zapiekanka może być uznana za kultowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wszystko za sprawą niepowtarzalnego smaku. Tym razem zapiekanki przyrządzimy w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna zapiekanka jak z PRL-u

Lata temu jadaliśmy rozmaite smakołyki. Jednym z nich były uwielbiane zapiekanki. Dziś nadal możemy dostać je w różnych miejscach, jednak z całą pewnością nie są tak bardzo popularne, jak kilka dekad wstecz. Zapiekanka wciąż może przyprawić o szybsze bicie serca.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o kotletach z mortadeli. Dziś przygotujemy inny specjał rodem z PRL-u. Zapiekanki z tamtych lat wyróżniały się jednym detalem. Mowa o dodatku w postaci startych pieczarek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 bagietki

  • 350 g pieczarek

  • 200 g żółtego sera

  • ketchup

465305018 455b3c108e o

Prosty przepis na blok czekoladowy bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kultowe zapiekanki

Na początku pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z żółtym serem. Oba składniki mieszamy ze sobą w misce. Możemy je wzbogacić o przyprawy takie, jak sól, pieprz, czy wędzona papryka.

Bagietki przecinamy wzdłuż. Znajdujący się w nich miękisz ugniatamy. Dzięki temu zrobimy miejsce na ser i pieczarki. Bagietki smarujemy ketchupem. Całość uzupełniamy o farsz. Nasze zapiekanki są już prawie gotowe.

Zapiekanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Smakołyk powinien się piec przez 15 minut. Po tym czasie bagietki z dodatkami wyciągamy i pozwalamy im trochę wystygnąć. Na koniec polewamy je ketchupem. Jakiś czas temu wspominaliśmy kultowe letnie obiady z PRL-u.

Zapiekanki jak z PRL-u

Zapiekanki jak z PRL-u

Canva / Pavol Klimek

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przyślij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >