Smakosze.pl
Zapiekanka rodem z PRL-u

Canva / rlat

Zapiekanka rodem z PRL-u, mamy sprawdzony przepis

3 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że zapiekanki dla wielu smakoszy są jednym z symboli czasów PRL-u. Dawniej specjał można było dostać w wielu miejscach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go ponownie. Zapiekanka wyjdzie idealnie, jeśli pieczarki zetrzesz na tarce.

Bez wątpienia zapiekanka może być uznana za kultowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wszystko za sprawą niepowtarzalnego smaku. Tym razem zapiekanki przyrządzimy w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna zapiekanka jak z PRL-u

Lata temu jadaliśmy rozmaite smakołyki. Jednym z nich były uwielbiane zapiekanki. Dziś nadal możemy dostać je w różnych miejscach, jednak z całą pewnością nie są tak bardzo popularne, jak kilka dekad wstecz. Zapiekanka wciąż może przyprawić o szybsze bicie serca.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o kotletach z mortadeli. Dziś przygotujemy inny specjał rodem z PRL-u. Zapiekanki z tamtych lat wyróżniały się jednym detalem. Mowa o dodatku w postaci startych pieczarek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 bagietki

  • 350 g pieczarek

  • 200 g żółtego sera

  • ketchup

465305018 455b3c108e o

Prosty przepis na blok czekoladowy bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kultowe zapiekanki

Na początku pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z żółtym serem. Oba składniki mieszamy ze sobą w misce. Możemy je wzbogacić o przyprawy takie, jak sól, pieprz, czy wędzona papryka.

Bagietki przecinamy wzdłuż. Znajdujący się w nich miękisz ugniatamy. Dzięki temu zrobimy miejsce na ser i pieczarki. Bagietki smarujemy ketchupem. Całość uzupełniamy o farsz. Nasze zapiekanki są już prawie gotowe.

Zapiekanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Smakołyk powinien się piec przez 15 minut. Po tym czasie bagietki z dodatkami wyciągamy i pozwalamy im trochę wystygnąć. Na koniec polewamy je ketchupem. Jakiś czas temu wspominaliśmy kultowe letnie obiady z PRL-u.

Zapiekanki jak z PRL-u

Zapiekanki jak z PRL-u

Canva / Pavol Klimek

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przyślij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >