Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Co podać do mięsa obiadowego lub z grilla? Mamy pomysł na najlepszy dodatek, którym jest delikatna surówka z kapustą, ogórkami świeżymi i konserwowymi oraz zieloną cebulką. Ma orzeźwiający zapach, dużą chrupkość i soczystość. Wygląda też bardzo apetycznie i jest niezwykle smaczna. Dopełnieniem każdego obiadu powinna być duża porcja surówki. Nie tylko doda całości smaku, ale tez dostarczy niezbędnych witamin, soli mineralnych i błonnika. Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, z których możemy przygotować taki pyszny dodatek. Jednak jak zawsze, liczy się pomysł.
Dziś proponujemy przygotować surówkę zielono-zieloną. Zrobimy ją z chrupiącej kapusty pekińskiej, do której dodamy też ogórek świeży i konserwowy oraz trochę szczypioru. Dopełnieniem smakowym będzie majonez i przyprawy.
Przepis na surówkę z kapustą i ogórkami
Składniki:
-
1/2 kapusty pekińskiej
-
4-5 ogórków konserwowych
-
1 ogórek sałatkowy
-
szczypior
-
1 por
-
2 łyżki majonezu
-
zioła prowansalskie
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z kapusty i ogórków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści lub tylko opłucz i osusz. Posiekaj ją dość drobno. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.
Ogórek sałatkowy umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą, pokrój w półkrążki. Umieść je na sicie, przelej wrzątkiem, osącz.
Rozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj majonez, trochę soli, pieprzu i ziół prowansalskich, wymieszaj.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z młodej kapusty , a także na surówkę z kalarepy i kiszonego ogórka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
-
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
-
Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego
Źródło: smakinatalerzu