Smakosze.pl

canva/Magrig

Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi

19 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone z surówką i ziemniakami stanowią jedną z częściej goszczących na naszych talerzach potraw. Babcia Stasia przyrządza je w smakowitej i lekkiej wersji, która nie każdemu może być znana. Piekąc mięsną masę, uzyskuje nie tylko zdrowsze, ale też niezwykle aromatyczne i soczyste mięsne danie. Warto spróbować.

Kotlety mielone z piekarnika spodobają się wszystkim amatorom tego rarytasu. Beztłuszczowa obróbka termiczna sprawi, że będą lżejsze, jednocześnie pozostaną pełne smaku i soczyste. Doskonale pasują do sezonowych rarytasów z warzyw. Skusicie się?

Przepis na wyborne kotlety mielone babci Stasi

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego, najlepiej z szynki wieprzowej

  • 1 nieduża cebula

  • 1 większy ząbek czosnku

  • 2 łyżki mleka

  • 1 jajo

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

  • 1/3 łyżeczki papryki chili lub pieprzu cayenne

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia

Przygotowanie kotlety mielonych z piekarnika:

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju, na której szklimy warzywo. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mielone wieprzowe umieszczamy w większej misce.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, olej i bułkę tartą. Masę doprawiamy i wyrabiamy. Formujemy nie za duże okrągłe i lekko spłaszczone kotlety mielone. Obtaczamy je w bułce tartej, po czym układamy na przykrytej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy przez 40 do 45 minut — zależnie od grubości i wielkości wyrobów. Po tym czasie kotlety mielone powinny być już ładnie zrumienione, lecz wciąż soczyste.

Danie podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy młode ziemniaki z wody okraszone koperkiem oraz chrupiącą surówkę z pora lub domową kapustę kiszoną .

Kotlety mielone z piekarnika są znakomite
canva/VankaD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Smaker

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >