Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Kotlety mielone z surówką i ziemniakami stanowią jedną z częściej goszczących na naszych talerzach potraw. Babcia Stasia przyrządza je w smakowitej i lekkiej wersji, która nie każdemu może być znana. Piekąc mięsną masę, uzyskuje nie tylko zdrowsze, ale też niezwykle aromatyczne i soczyste mięsne danie. Warto spróbować.
Kotlety mielone z piekarnika spodobają się wszystkim amatorom tego rarytasu. Beztłuszczowa obróbka termiczna sprawi, że będą lżejsze, jednocześnie pozostaną pełne smaku i soczyste. Doskonale pasują do sezonowych rarytasów z warzyw. Skusicie się?
Przepis na wyborne kotlety mielone babci Stasi
Składniki:
250 g mięsa mielonego, najlepiej z szynki wieprzowej
1 nieduża cebula
1 większy ząbek czosnku
2 łyżki mleka
1 jajo
pół łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1/3 łyżeczki papryki chili lub pieprzu cayenne
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
Przygotowanie kotlety mielonych z piekarnika:
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju, na której szklimy warzywo. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mielone wieprzowe umieszczamy w większej misce.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, olej i bułkę tartą. Masę doprawiamy i wyrabiamy. Formujemy nie za duże okrągłe i lekko spłaszczone kotlety mielone. Obtaczamy je w bułce tartej, po czym układamy na przykrytej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy przez 40 do 45 minut — zależnie od grubości i wielkości wyrobów. Po tym czasie kotlety mielone powinny być już ładnie zrumienione, lecz wciąż soczyste.
Danie podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy młode ziemniaki z wody okraszone koperkiem oraz chrupiącą surówkę z pora lub domową kapustę kiszoną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: Beszamel; Smaker