Wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Prosto, niedrogo i smacznie
Prezentujemy wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Będzie prosto, niedrogo i smacznie. Tak przygotowaną surówkę możecie podać do niemal każdego dania obiadowego. Urzeknie wszystkich chrupkością i soczystością. Szykujcie się na dokładki.
Młoda kapusta jest od kilku tygodni dostępna w naszych sklepach i na szczęście robi się coraz tańsza. Jest więc doskonała okazja do tego, by przerobić ją na wyjątkowo pyszne potrawy. Najzdrowszą z nich z pewnością będzie surówka.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Warzywo to doskonale komponuje się zwłaszcza z marchewką i cebulą. Tomasz Strzelczyk przygotował do niej wyjątkowy sos, który bazuje na jogurcie naturalnym. Skorzystajcie z jego przepisu, a na pewno się nie zawiedziecie.
Surówka z młodej kapusty według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
1 czerwona cebula
1 marchewka
5 łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z młodej kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka lub w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na sos jogurt grecki wymieszaj dokładnie z majonezem, octem, miodem i musztardą. Polej nim rozdrobnione warzywa, wymieszaj.
Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz do niej dodać też trochę posiekanego koperku. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Tomasza Strzelczyka na surówki. Sprawdź, jak robi surówkę z ogórków, a także poznaj recepturę Strzelczyka na surówkę z kapusty i kiszonych ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/Svetl
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepis z książki „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” Tomasz Strzelczyk, wyd. Znak